Megkezdődtek a 33. Jókai-napok Balatonfüreden

MTI

2024.05.03. 18:01

A kétnapos Jókai-napok programjában könyv- és folyóirat bemutató, kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés is szerepel, szombaton pedig a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos Jókai-bableves főzőversenyt.

Jókai Mórra emlékezve nemcsak a nagy írót, hanem egy kulturális aranykor örökségét is megidézzük - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára pénteken Balatonfüreden, a 33. Jókai-napok megnyitóján.

Szentmártoni János úgy fogalmazott: Jókai Mór kultusza nem csupán az irodalom iránti szeretet kifejezése, hanem folyamatos emlékezés egy olyan emberre, "akinek tollából megannyi kaland, bölcsesség, és emberi mélység áradt". A történetei által megőrzött értékek továbbra is inspirálnak, mindennapi életünkben, társadalmunk alakításában és kulturális örökségünk ápolásában - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az Országgyűlés 2025-öt a 200 éve született Jókai Mór és a 150 éve született Klebelsberg Kunó tiszteletére emlékévvé nyilvánította.

Jókai Mór a 19. század egyik legkiemelkedőbb alakja volt, hat évtizedes pályafutása során "káprázatos műveivel és páratlan fantáziájával" mély nyomot hagyott nemcsak a magyar irodalom és az anyanyelv történetében, de mindmáig hatóan generációk szellemi fejlődésében, történelmi műveltségében és nemzeti identitásában is - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: élete és munkássága "a múlt, a jelen és a jövő kereszteződési pontján található", és a Magyar Írószövetség is 2018 óta Jókai Mór születésének napján ünnepli a magyar széppróza napját.

Jókai Mór nem csupán világhírű író volt, nem csupán a magyar nép nagy mesélője, de közéleti szereplőként is maradandót alkotott az interparlamentáris unió magyar képviselőcsoportjának első elnökeként nemzetközi szinten is hozzájárult a magyar kérdések jobb megértéséhez - idézte fel Szentmártoni János. Megjegyezte, hogy Jókai szerkesztőként és tudósítóként és az események alakítójaként Petőfi mellett egy viharos történelmi korszak nagy krónikása is volt egyben.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott Balatonfürednek, amiért méltó módon ápolja és örökíti át generációról generációra az író emlékét.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntőjében kiemelte: a város arculatát, programjait meghatározzák a Jókai-kultusz elemei.

Jókai Mór művészete, romantikája, a világ, amelyet benépesített hőseivel olyan értékekre épülnek, amelyek ma is hitelesek, ugyanakkor fájóan hiányoznak a mai korból. Szükség van "a lelkünket ápoló szelíd mesemondóra" - mondta.

A polgármester jelezte: az idén is gazdag irodalmi programokkal készültek az emléknapokra, de a jövő évben, Jókai Mór születésének 200. évfordulójára is színes, változatos rendezvényeket terveznek.

A megnyitón Lukács Sándor színművész Babits Mihály Jókai Mór születésének századik évfordulójára írt költeményét szavalta el, a rendezvény végén pedig a résztvevők - köztük Szentmártoni János, Bóka István, valamint Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója - koszorúkat helyeztek el az író egykori nyaralójának kertjében álló emlékműnél.

A kétnapos Jókai-napok programjában könyv- és folyóirat bemutató, kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés is szerepel, szombaton pedig a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos Jókai-bableves főzőversenyt.

.