Tíz alkotást vetítenek a kolozsvári filmszemle magyar filmnek szentelt napján

MTI

2024.06.12. 18:03

A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz.

Tíz alkotást láthat a közönség idén a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján, június 19-én. A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz - közölték az MTI-nek küldött közleményükben szerdán a szervezők.

A június 14-24. között zajló kolozsvári filmszemle Magyar Film Napja elnevezésű programját hagyományosan a fesztivál szerdai napján, idén június 19-én tartják. A többnyire belvárosi mozikban tartott vetítéseket közönségtalálkozók is követik.

A dokumentumfilm-versenyszekcióba beválogatott Kix című alkotás a TIFF egyetlen magyar versenyfilmje: egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol Révész Bálint és Mikulán Dávid rendező mesél a film elkészítéséről.

A filmszemle közönsége Fésős András Magasmentés című filmjét is megtekintheti, melynek főszerepét Bogdan Dumitrache román színész alakítja. A vetítésen a rendező mellett Takáts Andrea színésznő is jelen lesz.

A Somogyvári Gergő rendezte Fanni kertje című film vetítésére is a rendező jelenlétében kerül sor. A film egy Budapest peremén élő 60 éves hajléktalan és egy 19 éves transz lány történetét meséli el.

Generációkon átívelő barátságról szól a Valami madarak is, ezt Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró jelenlétében vetítik.

A Tóth Barnabás rendezte Mesterjátszmát szabadtéri vetítésen lehet majd megnézni. A filmben egy sakkjátszma apropóján kapcsolódik össze két olyan történet, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz: az 1956-os forradalom végnapjaiban egy fiatal pár elcsípi az utolsó, Budapestről induló menekültvonatot, egy katolikus papot pedig a kommunista titkosszolgálat vallat a Vatikán elrejtett kincseiről.

Látható lesz a Nyersanyag című film is; a korrupciós ügyeket feltáró rendezőről szóló alkotás veítésén Boross Martin rendező és Bálint Dániel operatőr is jelen lesz. Bár már forgott az erdélyi mozikban, Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása is látható a TIFF-en, a filmet egy tordai tanárnő története ihlette.

Látható lesz továbbá a Csáki László rendezte Kék Pelikan animációs film, és a kolozsvári mozikban már szintén bemutatott, Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak. Az alkotás a szemle gyerekeknek és tiniknek szóló, idén MiniTIFF-re keresztelt válogatásába is bekerült, vetítésén a rendező is jelen lesz.

A Hajdu Szabolcs rendezte Kálmán-napot szintén megnézheti a fesztivál közönsége, a vetítésen Gálovits Zoltán gyártásvezető és Bántó Csaba operatőr is jelen lesz.

.