Nem megfelelő korhatári besorolást alkalmazott a Netflix

MTI

2024.07.11. 12:11

A holland társhatósághoz fordult az NMHH az ügyben.

A holland társhatósághoz fordul a Netflix egyik műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiatanács július 9-i ülésén döntött egy helyi rádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításáról, valamint vizsgálta az érintett médiaszolgáltatók beszámolási kötelezettségének teljesítését is - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint további hét évre, 2031. december 22-ig megújította a Csaba Rádiót üzemeltető Interax Kft. Békéscsaba 88,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács.

A testület vizsgálta a hatósági szerződés alapján működő kereskedelmi és közösségi rádiók, illetve a közösségi televíziók beszámolási kötelezettségének teljesítését is. A 219 kötelezettből 206-an határidőn belül, június 10-ig teljesítették beszámolási kötelezettségüket, a mulasztókkal szemben hatósági eljárás indul - írták.

A Médiatanács nem indított eljárást az RTL televíziócsatornát működtető M-RTL Zrt.-vel szemben a június 2-án 21 óra 16 perces kezdettel közzétett Lightyear című műsorszámmal kapcsolatban, amelynek korhatári besorolása egy bejelentő szerint nem volt megfelelő.

A Médiatanács a műsorszám hatósági ellenőrzése során nem tárt fel jogsértést, és megállapította, hogy a médiaszolgáltató a Nemzeti Filmiroda besorolásának megfelelően a III. korhatári kategóriába, azaz a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak közé sorolta azt, és ennek megfelelő időpontban is sugározta.

Közölték azt is, hogy bejelentés nyomán indít közigazgatási hatósági eljárást a Médiatanács a TV2 Zrt.-vel szemben a TV2 Play megnevezésű, lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatáson közzétett "Házasság első látásra" című műsorsorozattal kapcsolatban a gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt.

A Médiatörvény értelmében ugyanis a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokban közzétett tartalom csak a kategóriájának megfelelő módon tehető közzé, azonban a médiaszolgáltató a hatósági ellenőrzés alapján e kötelezettségnek sem a műsorszám műsorkínálatában, sem a médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen nem tett eleget - fejtették ki.

Szintén bejelentésre vizsgálta a hatóság a holland joghatóság alá tartozó Netflix International B.V. médiaszolgáltató által üzemeltetett Netflix megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson elérhető "DC Szuperállatok ligája" című műsorszámot.

A médiaszolgáltató a műsorszámot hét éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el, azonban az a tartalmára, üzenetére és képi világára tekintettel a Nemzeti Filmiroda besorolása és a hatósági ellenőrzés szerint is a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozik, ezért a közzététel nem felelt meg a kiskorúakat védő magyar jogszabályi rendelkezéseknek - tették hozzá, azzal együtt, hogy a hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte azt a szükséges intézkedések megtételére.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is, a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak - áll a közleményben.

.