Langyos húsvéti vásár a szombathelyi Fő téren

2010.03.29. 20:13

Ha valaki úgy érzi, mintha most kevesebb pavilon lenne a Fő téren, mint eddig, nem sokat téved.

Húsvéti vásár, Szombathely

Kevesebben települtek ki, mint karácsonykor, de kb. ugyannyian, mint tavaly húsvétkor. Nincs nagy tülekedés az árukért sem, az idő viszont kellemesen langyos, a lángos forró, a házisör hideg.

Nagyhét hétfőjén, ebédszünetben néztünk szét a szombathelyi Fő téren a pavilonok tájékán.

Húsvéti vásár, Szombathely

Egy árust megkérdezek, hogy megy az üzlet: „Hát így” – mutat a termetes babzsákon ücsörgő kollégájára. „A tavalyi jobb volt” – mondja, és folytatja a diskurálást.

Az egyik lángosos folyamatosan süt, ha nincs is nagy tolongás, de meg-meg állnak egy szelet friss vásári csemegéért az emberek - langallóért, gyrosért, sült kolbászért már kevesebben. Az első turisták is megjelentek a Fő téren, lángosra várakozva egy idősebb úr fényképezi asszonyát, háttérben a volt Takarékpénztárral.

Húsvéti vásár, Szombathely

A karácsonyi vásárhoz képest valóban kevesebb pavilont láthatunk a Fő téren húsvétkor – erősíti meg benyomásunkat dr. Bognár Judit, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának helyettes vezetője. Szombathelyen 1992 óta szervez a város a KISOSZ vasi szervezetével karöltve karácsonyi, illetve húsvéti vásárt. 8-9 éve figyelhető meg, hogy tavasszal kisebb az érdeklődők száma, mint az igazi ajándékozós téli ünnepen, viszont évente mindig ugyanannyi.

Húsvéti vásár, Szombathely

Minden alkalommal az önkormányzat hirdeti meg licitet a pavilonokra. Az alkalomhoz illő cikkeket árusítók 40, illetve 20 százalékos kedvezményt kapnak a 7000 ezer forint + áfa /nap/pavilon áron meghirdetett bérleti díjból. Teljes árat például a ruhaárusok, illetve a vendéglátóhelyek fizetnek.

Húsvéti vásár, Szombathely

A 7000 forint az induló ár, ez akár duplájára is nőhet a liciten – mondja dr. Bognár Judit –, a karácsonyi vásárnál előfordult, hogy egy pavilon 14 ezer forintért „kelt el”. Húsvétkor viszont nem ekkora az érdeklődést, itt jellemzően alapáron bérelik az árusítóhelyeket. Az idén például 20 darab pavilont látunk, ebből 6 kelt el a liciten, a többi a vasi KISOSZ tulajdona.

Húsvéti vásár, Szombathely
(A tudósító munka közben - a szerk)

A bérbeadás a város számára nem igazán üzlet, sokkal inkább szolgáltatás, egy kis ünnepre hangoló figyelmesség a lakosság számára. A szervezésből és a költségek vállalásából a KISOSZ is kiveszi a részét, ők állják például az éjszakai őrzés díját.

Egyelőre azonban nappal van, megtalálom az egyetlen helyet, ahol sört is mérnek, kortyolgatom a házi nedűt, és hallgatom az egyik helyi rádióból rám zúgó reklámokat. Lehet, hogy azért nem megy a bolt a vásárosoknak, mert mindenki elment akciós farmert venni?
 

.