Lázár János a Die Weltnek: a Fidesz egy új konzervativizmust képvisel

2011.10.04. 10:07

A Fidesz által képviselt új konzervativizmusról beszélt, és a leghatározottabban elutasította a párt, illetve Orbán Viktor miniszterelnök "demokratikus érettségével" kapcsolatos külföldi és hazai kételyeket Lázár János a Die Welt keddi számában megjelent interjújában.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a német konzervatív napilapnak cáfolta, hogy Magyarországon a volt kormányfők esetleges elítélése érdekében visszamenőleg módosítanák a törvényeket.

Pártja célkitűzéseiről szólva a frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a Fidesz egy új értékekre támaszkodó, széles és erős középréteget akar. A szóban forgó értékek között a kemény munkát, a szorgalmas tanulást, a felelősséget, a takarékoskodást és a környezetvédelem-tudatos gondolkodást említette, és mindezt egy új konzervativizmusnak nevezte.

Mindennek kapcsán Lázár János utalt arra, hogy az Európai Unióban, de a magyar értelmiség köreiben is egyesek komolyan kétségbe vonják a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök "demokratikus érettségét". A frakcióvezető ezt a leghatározottabban elutasította. "Követünk el hibákat, mint mindenki, aki sokat dolgozik. De demokratikusan választottak meg bennünket, és természetesen demokratikus értékeket képviselünk" - hangsúlyozta a politikus, aki a lap kérdésére válaszolva az említett kételyeket a magyar baloldali pártok magatartásával indokolta. A szóban forgó pártok - mint utalt rá - gyengék a parlamentben, mert kevesen szavaztak rájuk.

Azt azonban sikerült elérniük, hogy a magyar belpolitika harcmezejét Brüsszelbe és Berlinbe helyezzék át, ahol jó kapcsolatokkal rendelkeznek - tette hozzá.

A frakcióvezető a volt kormányfők esetleges bírósági felelősségre vonását firtató kérdés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar államadósság néhány év alatt 53 százalékról 85 százalékra emelkedett. Ennek drámai következményei voltak Magyarország számára - jelentette ki Lázár János, hozzátéve ugyanakkor, hogy soha nem fognak egyetlen bírónak sem utasítást adni. Ha valaki azonban hibát követett el, és megsértette az akkor érvényes törvényeket, akkor azt ki kell vizsgálni - fogalmazott a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, hangsúlyozva: "Senkit nem fogunk elítélni, de senkit nem is mentünk felé. Ez a bírók dolga." Ezzel összefüggésben pedig cáfolta és esztelenségnek nevezte, hogy a volt miniszterelnökök esetleges elítélése érdekében Magyarországon visszamenőleges hatállyal módosítanák a törvényeket.

A parlament által tervezett törvényhozási munkát ismertetve Lázár János első helyen az új párttörvényt, valamint az új választási törvényt említette. Az új párttörvény kapcsán az átlátható pártfinanszírozást emelte ki, az új választási törvénnyel kapcsolatban pedig elsődlegesnek nevezte, hogy a Magyarországon élő kisebbségek - mint például a németek, a horvátok és a romák - saját képviselőket küldhessenek a parlamentbe. "A kormány számára a kisebbségek integrációja központi feladat" - hangsúlyozta Lázár János.

A lap kérdésére válaszolva a parlamenti frakcióvezető elutasította a társasági adó európai harmonizálását. Lázár János szerint Magyarország soha nem fogadja el a társasági adóalap kiszámításának egységesítését vagy akár a szóban forgó adó harmonizálását. Ez - mint fogalmazott - "halálos" lenne a magyar gazdaság számára, de rendkívül káros lenne a magyarországi képviselettel rendelkező, kereken 8000 német vállalat számára is. Az európai gazdasági kormányzás nem jelenthet egyenlősdit, annak sokkal inkább az egészséges versenyt kell elősegítenie - jelentette ki az interjúban a frakcióvezető.

http://www.welt.de/print/die_welt/politik/article13639964/Wir-sind-demokratische-Kerle-wie-alle-anderen.html
 

.