Hirdetés

A legfontosabb kérdés – interjú a Szombathelyen bioerőművet tervező Grenor AS elnökével

2012.04.02. 07:56

A norvégok csak megújuló energiát használnak.

Hirdetés

A norvégok csak megújuló energiát használnak, Szombathelyen együtt van a döntéshozók nyitottsága és a szakmai tudás, viszont meglepően kevés a nő a közgyűlésben. Ezekről beszélgettünk a Grenor AS igazgatóságának elnökével, Oeyvind N. Refsnes-szel, aki a közgyűlés biomassza-erőműről szóló napirendje miatt jött most a vasi megyeszékhelyre.

Norvégia bővelkedik fosszilis energiában, miért tartja fontosnak, hogy megújuló energiákba ruházzon be?

Norvégia száz százalékban megújuló energiaforrásból, mégpedig vízenergiából elégíti a jelenlegi energiaigényét. Az energiaszükséglet növekedésének fedezésére keres más forrásokat, ezt elsősorban a biomasszában találta meg.

 Benkő Péter (Luxfoto)
Fotó: Benkő Péter (Luxfoto)

Miért pont biomassza, miért nem szél, vagy nap?

Nem zárunk ki semmilyen technológiát. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a jelenleg a biomassza hasznosítása a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás.

A közgyűlésen elhangzott, hogy ugyanolyan technológiával működő erőmű, mint a szombathelyi lesz, számos létezik Európában. Hol találhatóak ezek a létesítmények?

Skandinávia minden országában: Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Dániában, de Nyugat-Európa szinte minden országában, Közép-Európában pedig Ausztriában, Csehországban Szlovákiában és Magyarországon. Könnyebb lenne azt elmondani, hogy hol nincs ilyen erőmű….

Magyarországon miért pont Szombathelyre tervezi a Grenor a beruházást?

Az, hogy hol lehet egy ilyen erőművet megvalósítani, az alapvetően műszaki kérdés: ott, ahol a legoptimálisabbak a műszaki feltételek, ehhez kerestünk helyszínt. Ez alapján több település is szóba jöhet, de hogy miért éppen Szombathely? Szombathelyen a politika nyitott volt az erőmű fogadására, ez a közgyűlési döntésben is megnyilvánult: egy politikai erő sem ellenezte, és szinte mindegyik támogatta a projektet, ennek nagyon örülünk. A szakma, azaz a Szova ZRt. felső vezetőjének és munkatársainak és a Távhő szakembereinek részéről pedig nagyon komoly szakmai segítséget kaptunk, hogy műszakilag ennyire megalapozott lehessen a projekt.

A közgyűlésen és a sajtótájékoztatón is a környezet védelme állt az érdeklődés középpontjában. Norvégiában is így van ez?

A politika és a közvélemény előtt is a legfontosabb kérdés a környezetvédelem. Norvégiában sincs ez másképp. Nincs olyan politikai kérdés, aminek ne lenne környezetvédelmi vetülete. Norvégiában környezetvédelem tekintetében a világ egyik vezető állama.

Gondolom, nem először jár Szombathelyen, mi az, ami leginkább megragadta?

Többször voltam már itt, és egyre inkább Szombathely rajongóvá válok. Rengeteg kedves emberrel találkoztam.

Mi az, ami különösen szimpatikus az ön számára?

A döntéshozók nagyon intelligens módon közelítenek a felvetéseinkhez, és az ő felvetéseik is nagyon relevánsak. Egyetlen dolog, ami nagyon más, mint Norvégiában, egyetlen hölgy ül a képviselőtestületben, Norvégiában ez elképzelhetetlen, nálunk a képviselőtestületekben általában annyi nő ül, amennyi férfi.

A Grenor AS hő- és villamosenergia-termeléssel foglalkozó norvég részvénytársaság. Egyik részvényese a Nordenfjeldske Invest AS, mely Norvégia ötödik legnagyobb vállalatcsoportjához, a 27.000 munkavállalót foglalkoztató Reitangruppenhez tartozik. Másik tulajdonosa az Entro AS, amely 1990 óta foglalkozik energetikai, környezetvédelmi tanácsadással.

.