Létszámcsökkentések a szombathelyi önkormányzatnál

2011.02.28. 19:34

A februári közgyűlésen 44 munkahely megszüntetéséről döntött a közgyűlés.

Az idei költségvetést megérzik a közalkalmazottakat foglalkoztató városi szervezetek, de az elvonást – úgy tűnik – nem kifejezetten a létszám csökkenésével gazdálkodják ki.

Iskolák

Az oktatási intézmények 206 millió forinttal kapnak kevesebb önkormányzati támogatást, mint tavaly. Az intézmények önállóan dönthették el, hogy hol spórolnak. A város hét iskolájában lesz létszámcsökkentés, amelyet szeptemberig hajtanak végre. A hét intézménynél összesen 24 fős leépítést hagyott jóvá a képviselőtestület a februári közgyűlésen. A megszűnő állások valamivel kevesebb, mint négyötöde technikai, intézményüzemeltetési munkakört érint. A legmagasabb arányú, 10 százalékos létszámcsökkentés a legnagyobb létszámot, 119 főt foglalkoztató oktatási-művelődési intézményt, az Oladi ÁMK-t érinti. A létszámcsökkenés egy része abból adódik, hogy az általános iskolák gazdálkodási feladatait a Gamesz fogja ellátni a tanév végétől. Az oktatási intézményekben (a Gamesszel együtt) az idén 1965 fő dolgozik. Az intézmények egy része úgy oldja meg a létszámcsökkentést, hogy a betöltetlen állásokra nem vesz fel új munkatársat, néhány helyen a nyugdíjba vonulók helyét nem töltik fel.

Közterület felügyelet

A közterület felügyelet létszáma május 1-től három fővel, 15 főre csökken. A döntés végrehajtása során a betöltetlen állásokat szüntetik meg. A közterülettől elvárt bevételt 20 millió forinttal csökkentették.

Hivatal

A polgármesteri hivatal az a tavalyihoz képest az idén 216 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat. A közgyűlés a költségvetési rendeletben a polgármesteri hivatal 307,5 fős létszámát 17 fővel 290,5 főre csökkenti. A leépítést április határozat szerint kell elkezdeni, és 2011. szeptember 30-ig kell befejezni. A döntés végrehajtása során arra törekszenek, hogy a létszámcsökkentés az öregségi, illetve előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak, valamint betöltetlen üres státuszok megszüntetésével történjen meg.

Az önkormányzati költségvetési szerveknél összesen 2902 ember dolgozik az idén.

.