A londoni Harry Potter-stúdióban jártunk

2014.10.16. 16:20

Ha egy Potter-rajongó Londonban jár, hagyja hátra az őrségváltást, a Towert és egyéb klasszikus mugli látnivalókat: a stúdió nagyobb élmény lesz.

A stúdió (Warner Bros. Studio Tour - The Making of Harry Potter), ahol nagyon sok jelenetet forgattak a Harry Potter filmekhez, London egyik külvárosában van. Ha egy rajongó itt jár, hagyja hátra az őrségváltást, a Towert és egyéb klasszikus mugli látnivalókat: a stúdió nagyobb élmény lesz.

A London belvárosától 30 kilométerre fekvő komplexumot mi tömegközlekedéssel közelítjük meg: Watfordig vonattal megyünk, majd alkalomhoz illően egy Harry Potter-transzferbuszra szállunk, ami a filmstúdió előtt rak le. Már a buszon magasra hág a jókedv, és az életkor miatt sem kell szégyenkezni: Persze, sok a gyerek, sok a turista, de vannak már 20-as, 30-as éveikben járó fiatal párok és baráti társaságok is.

A londoni Harry Potter-stúdió

Mivel jóval a foglalt idő előtt érkezünk, a váróteremben való ücsörgés helyett bevesszük a shopot. A hatalmas tematikus boltban, azt hiszem nyugodtan kijelenthető, nincs olyan, amire gondolsz és ne lenne - pálcák, cukrocskák, Nimbusz 2000, plüssállatok, mezek, térképek. A pár fontos szuvenírszagú apróságtól a valóban igényes ötvös és ékszerész darabokig terjed a kínálat. Ha - átszámolva - pár száz forintos baglyos bögrére van keret, vagy ha több tízezer forintos horcrux nyakláncra, mindenki tud valamit hazavinni. Nagyon helyes.

A londoni Harry Potter-stúdió

Az első sokkot átélve még mindig fél óránk van, így odamegyek a bejárathoz. hogy nem lehet-e előbb bemenni. Itt kiderül, hogy elég rugalmasak az idővel, és beengednek. Egy nagyobb teremben bevárunk még 50-60 embert, akik aztán együtt lépnek be a varázslóvilágba, de aztán mindenki a saját tempójában halad végig.

A londoni Harry Potter-stúdió

Az első megálló egy mozi, ahol leültetnek minket és a három barát (Harry, Ron és Hermione) köszöntő bejátszását látjuk. Tévesen hittem mindeddig hogy a filmeket a világ minden részén forgatták, és a díszleteket áthozták ide egy új látványosságnak. Kiderül ugyanis, hogy az itt felállított helyszínek jelenteit valóban itt forgatták és mint elmondják, gyermekkoruk nagy részét itt töltötték. Megemlékeznek a több ezer emberről, akik részt vettek a munkálatokban: színészeken és stábon túl, a háttérszemélyzetről és készítőkről akiknek a filmek kivitelezését és megálmodását köszönhetjük: jelmezesek, eszközkészítők, építészek, rajzolók, stb.

A londoni Harry Potter-stúdió

A rövidfilm után a vászon felmegy, és szembeülünk Roxfort bejáratával. Valószínűleg az “igen, ez most tényleg megtörténik” élménytől egy rövid másodpercre teljes csend lesz a nézőtéren, de ezután elindulunk a még bezárt kapuhoz. Egy szülinapos kisfiú löki be.

A kapu a nagyterembe vezet, ami központi helyszín az összes könyvben. Roxfort egyik szimbóluma. Be van rendezve, mintha elsőévesek lennénk, és először lépnénk ide be. A kisgyerekek nem is tudják mit is nézzenek először: kiabálva ide-oda rohangálnak, amit nekem is elég nehéz megállnom. De azért sikerül uralkodnom magamon, és higgadtan haladok. Közben azon gondolkodom, hogy vajon vannak-e állások hirdetve. Így jön ki rajtam az izgatottság. Daniel Radcliffe első talárja már most szentimentalizmussal tölt el, szerencsére nem csak engem az idősebb generációból.

A londoni Harry Potter-stúdió

Ezután egy hatalmas hangárba megyünk, amiben sorban be vannak rendezve a helyszínek.

Már a látogatás elején leesik, hogy a legtöbbet minden részletével együtt meg kellett tervezni, kivitelezni és leforgatni. Hogy mennyi munka van egy ilyen világhíres produkcióban!

Amire én nem számítottam, nem tudom miért -, hogy rengeteg tárgy a valóságban is el van készítve, tényleg olyan mintha Harry Potter világába csöppentünk volna a földöntúli tárgyakkal, dekorációkkal, jelmezekkel, és maszkokkal. Persze a tárgyiasult dolgok mellett külön kis sarok van berendezve a komputeres animáció elmagyarázására is, hiszen Harry Potter világának nagy része csak virtuális térben létezik, de ez semmit sem von le a varázslatából.

A londoni Harry Potter-stúdió

Minél jobban belemerülünk, annál inkább elképedek, hogy milyen hihetetlen munka egy ilyen filmet összerakni. Példának hoznám a állatszínészek részlegét: Hermione macskáját, Csámpást négy cica játszotta - egyik nagyon okos volt és jól követett utasításokat, a másik nyugodtan megült kézben, a harmadik szívesen kergetett dolgokat (Ron patkányát, Makeszt), a negyedik meg kedves volt az emberekkel. Igen, ezeket az ugyanolyan kinézetű cicákat meghallgatáson találták. Ez a cicaügy csak egyetlen a további 100 ezer dolog közül, és nem szerepelt összesen 5 percet az összes részben együttvéve. Csak hogy rámutassak a részletességre.

A londoni Harry Potter-stúdió

Jó sétálgatni a helyszínek között: nagyon ironikus és meghitt, hogy ezek a helyszínek (megkockáztassam a legendás jelzőt?) picit egymás hegyén hátán vannak, sokszor egy fallal elválasztva csupán. Elég banális hasonlat, de olyasmi, mint az Ikea bemutató részlege.

Csak képzeljük el, hogy nappalik helyett egymás mellett van mondjuk Dumbledore irodája és az Odú. Ez tetszik az egészben. Tudják, hogy a rajongók meg fognak őrülni, hogy itt lehetnek, de a dolgok csak úgy rendetlenül egymás után sorakoznak, kicsit káoszosan, mint maga a könyvek meg a filmek. Hoppá, ez a Mágiaügyi Minisztérium élőben.

Be lehet fizetni seprűn repülni vagy kviddicsezni, amit kihagyunk ugyan, de elég nagy élménynek tűnik. Be kell ülni egy zöld dobozba, és bevágják mögéd a helyszíneket.

A londoni Harry Potter-stúdió

Van egy udvar, amit egy kis feltöltődő állomásnak tekinthetünk, büfével, ami persze vajsört is árul. Itt pár kültéri helyszín kapott helyet: Privet Drive, Kóbor Grimbusz, Voldemort sírja, Godrick’s Hollow, Repülő Ford. Csakhogy egy kávéig se lehessen kiszakadni.

A londoni Harry Potter-stúdió

A körút harmadik része leginkább a háttérmunkára fókuszál: rengeteg a vázlat, modell és terv, félkész munkák a maszkokról, kellékekről, élőlényekről. Szóval, míg az első rész a végső állapota a hosszú folyamatnak, itt láthatjuk a tervezés és gyártás körülményeit. Innen vezet utunk az Abszol Útra, ahol ugyan a boltokba magukba nem lehet bemenni, de a kirakatokat hosszú ideig lehet böngészni.

A londoni Harry Potter-stúdió

Itt, bevallom, már olyan sok inger ért, hogy kicsit alábbhagyott az érdeklődésem, amikor a legutolsó terembe érkeztünk. Ez egy hatalmas meglepetés, amikor már azt hiszed mindent láttál. Mintha egy varászütésre minden érzékszervem újra élénkké vált volna.

SPOILER!

A filmstúdió utolsó állomása egy több mint 100 négyzetméteres, élethű Roxfort modell, ami méltó befejezése a látogatásnak. A folyamatosan javítgatott és csinosítgatott modellt alapanyagként használták minden részben; bevágták mögé az időjárást, egyéb eseményeket, sárkányokat, dementorokat. Úgy érzem, légyszívesebben elővenném a könyveket és kibogarásznám az utolsó részletig, hogy mi micsoda.

A londoni Harry Potter-stúdió

A látogatás végén semmilyen hiányérzetem nincs. Habár nem olcsó maga a jegy, minden penny megéri, mondom ezt úgy, hogy az igazi Harry Potter-rajongásom már rég alábbhagyott. De úgy érzem, tartoztam a tinédzser magamnak annyival, hogy eljövök ide. És hiba lett volna kihagyni.

Most már csak találnom kell egy napot, amikor végignézem a nyolc filmet megállás nélkül egymás után.

Weboldal: http://www.wbstudiotour.co.uk/

Galéria

.