Ma is élő cigány mesterségek: kiállítás a Berzsenyi könyvtárban (2012. május 17-től)

2012.05.11. 14:00

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2012. május 17-én 17 órakor újabb kiállítás nyílik Ma is élő cigány mesterségek címmel.

A tárlat két részből tevődik össze. Az egyik részét egy Szekszárdról érkezett fotósorozat alkotja, amely a Tolna megyei cigányság mindennapjairól mesél Vakulya Teréz és Komáromi Balázs tolmácsolásában. A képek a Szekszárdi Civil Fórum Mentálhigiénés Műhely "TÁMOP - 3.2.3 Megtartó képességet segítő közösségi programok" pályázatának keretében készültek 2011-ben és az óta vándorkiállításként járják az országot. Vas megyébe a Szekszárdi és a Szombathelyi Civil Kerekasztal együttműködésének köszönhetően jutottak el.

Az elkészült fényképek a kiegyensúlyozottabb társadalmi együttélést szeretnék elősegíteni. Mottójuk: ne azt keressük, ami elválaszt, fontos az, ami közelebb hoz. A cigány társadalomnak - akár helyi, akár globális viszonylatban - komoly, a többségi társadalom számára is fontos üzenettel bíró értékei vannak. Az eredeti fotókiállítás szervezőinek nem titkolt szándéka az volt, hogy elősegítse a magyar társadalom különböző szociokulturális közösségei közti előrevivő és értékteremtő érintkezést, párbeszédet, a hosszú távú, széles körű konszenzust. Ehhez a gondolatkörhöz csatlakozik a képek bemutatásával intézményünk is.

A kiállítás másik részét egy dokumentumválogatás adja. Az intézmény gyűjteményéből bemutatott, a cigány kisebbséggel kapcsolatos könyvek, CD-k, DVK-k, kották arról tanúskodnak, hogy mennyire gazdag, sokszínű a cigány kultúra. A tárlókban helyet kapnak a kisebbség történetével, néprajzával, szociológiájával, irodalmával kapcsolatos dokumentumok, átfogó képet adva a világ és Magyarország cigányságáról. Figyelmet fordítottunk a cigány írók, költők köteteinek bemutatására, ill. ízelítőt szeretnénk nyújtani magyar és világi szerzők cigánysággal kapcsolatos szépirodalmi alkotásaiból is.

A tárlatot Mayer László levéltáros nyitja meg.

.