Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

2015.05.13. 16:32

De a pacsirta és a gébics is veszélyben van.

Néhány napja jelentek meg az országos sajtóban egy, a Magyar Madártani Egyesület (MME) által publikált kutatásnak az eredményei, amelyek szerint a hazánkban honos mindhárom fecskefaj (a füsti-, a parti- és a molnárfecske) öt éven belül eltűnhet.

A fecskék számának csökkenése ugyan nem új jelenség, hiszen a szakemberek húsz éve tapasztalják. Olyannira, hogy 2010 a fecskék védelmének éve volt. De a most publikált számok még a szakembereket is meglepték.

"A molnárfecskék egyedszáma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké pedig 30 százalékkal csökkent 10 év alatt Magyarországon.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának adatai nem csak az éppen aktuális év változását mutatják, hanem folyamatos állománycsökkenési tendenciát mutatnak ki. Ha ez a tendencia folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány teljesen eltűnhet Magyarországról."

(Forrás: MME. Fotó: Wikipedia)

Vas megyében sem más a helyzet, mint szerte az országban – ezt már Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Természettudományi Kar dékánja, illetve a kar keretein belül működő Biológia Intézet vezetője mondta el lapunk kérdéseire válaszolva.

A szakembertől megtudtuk, a füsti- és a molnárfecske településeken, a partifecske kavicsbányákban, illetve a Rába partfalaiban fészkel.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

Füstifecske (Fotó: Wikipedia)

A drasztikus példányszámcsökkenésnek több oka van, amelyek többsége nem hazánkhoz köthető, ezért a problémák megoldása sem olyan egyszerű.

A gondok egyike, hogy a hazánkban is megtalálható fecskefajok hosszú távú vonulók, Afrikában töltik a telet, ahol a vizes élőhelyek kiszáradása, a rovarok számának csökkenése figyelhető meg.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

Molnárfecske (Fotó: Wikipedia)

De a madaraknak még el sem kell indulniuk: már a vonulás előtti felkészülései időben negatívan befolyásolják a számukat a gyakori hidegfrontok és a táj átalakítása. Vonulás közben pedig az nehezíti a dolgukat, hogy a pihenőhelyeiket – például a Földközi-tenger környékén - fokozatosan beépíti az ember.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

Partifecske (Fotó: Wikipedia)

Itthon, a költőterületeiken az aszály miatti rovarszám-csökkenés, illetve a mezgazdasági területek vegyszerezése hat negatívan a fecskék számára.

"Az emberek és a fecskék - főleg a füsti és a molnárfecske - évszázadok óta együtt élnek a településeken. Ezért a fecskék állománycsökkenésének hátterében álló klíma- és élőhely-változási környezetszennyezések az emberekre közvetetten vagy közvetlenül is kihatnak – vonja le a következtetést az MME a kutatási eredményekből."

Gyurácz Józseftől megtudtuk még, hogy nem csak a fecskék vannak veszélyben.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

Mezei pacsirta és tövisszúró gébics (Fotók: Wikipedia)

Immár nem csak Nyugat-, hanem Közép-Kelet-Európában is jellemző, hogy az agrárterületeken fészkelő és táplálkozó mezei pacsirta és a tövisszúró gébics is egyre jobban megsínyli a mezőgazdasági tevékenységet.

Ezzel szemben az énekes rigó és a vörösbegy száma nő.

Pár éven belül Vas megyéből is eltűnhetnek a fecskék

Énekes rigó és vörösbegy (Fotó: Wikipedia)

Igaz, ezek rövid távú vonulók (Dél-Európában telelnek), erdei élőhelyen fészkelnek.

.