A Magyar Közútnál is elkezdődött a téli időszámítás

2014.11.10. 17:51

Azt nem mondják, hogy felkészültek a télre, de megtesznek minden tőlük telhetőt.

November 10-én elkezdődött és 2015. március 15-ig tart a téli időszámítás a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. A cég október közepén kezdte el az átállást, karbantartotta, majd beüzemelte a speciálisan téli feladatokat ellátó gépeit, valamint folyamatosan helyezik ki a hófogókat. Erről tartott sajtótájékoztatót hétfőn Szombathelyen Horváth László megyei igazgató.

Nem úgy fogalmazok, hogy felkészültünk a télre, mert ezt a kijelentést akkor is számon kérik rajtuk, ha nem mi vagyunk a felelősek a közlekedés akadozásáért. De ha átlagos telünk lesz, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy helytálljunk – kezdte a megyei vezető.

Elkezdődött a téli időszámítás a Magyar Közútnál

Horváth László megyei igazgató

Horváth László ezt követően arról beszélt, hogy Vas megyében 1550 kilométer úthálózatért felel a Magyar Közút. Szombathelyen 7+2, Vasváron és Sárváron 6-6, Körmenden 7+1 szóróval és ekével felszerelt teherautó tisztítja, illetve sózza, érdesíti az utakat. Kettővel több a tavalyinál, ezeket az M86-os újonnan megépült szakaszán használják majd.

A géppark két évvel ezelőtt Mercedes típusú járművekkel gazdagodott, amelyek a megyei igazgató szerint beváltak. Csatasorba lehet még állítani több régebbi típust, és ha szükség lesz rá, bérelni is tudnak téli eszközöket, körülbelül két és félszer annyit, mint amennyivel a Magyar Közút Vas megyében rendelkezik.

A cég téli feladatai közé tartozik a burkolat hibáinak megszüntetése (azaz például a kátyúzás; ez az utak rossz állapota miatt sok munkát ad), az árkok, padkák vízelvezetésének felügyelete, és az is, hogy az útszéli növényzet gondozásával megakadályozzák, hogy ez a természetes akadály megfogja és az úttesten tartsa a havat.

Elkezdődött a téli időszámítás a Magyar Közútnál

Czika László fotója 2013 év elejéről; a tavalyi szezonban gyakorlatilag elmaradt a tél, a közútkezelőnek "csak" az ónos esővel kellett megküzdenie

A szombathelyi körgyűrűn belül található utakat a SZOVA takarítja, sózza, ez többéves gyakorlat, amelyen idén sem változtattak.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, valamint a balesetek miatti korlátozásokról interneten az Útinform közlekedési és információs portálon, valamint a Magyar Közút honlapján tájékozódhatnak.

.