A 2016-os magyar kultúra napi programok Szombathelyen

2016.01.14. 12:13

Díjátadó gálaműsor, kiállítás-megnyitó és könyvtári felolvasó est lesz.

Hirdetés

Díjátadó gálaműsorral, kiállítás-megnyitóval, könyvtári felolvasó esttel ünneplik a magyar kultúra napját Szombathelyen - közölték az MTI-vel a rendezvények szervezői.

Prieger Szabolcs, a szombathelyi AGORA Kulturális Központ programigazgatója elmondta: idén a díjátadó gálát a Savaria Filmszínházban tartják január 22-én, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekar ad ünnepi koncertet, Erkel Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből csendülnek fel részletek. A gála keretében adják át a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek odaítélt városi díjakat.

A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárban ugyanezen a napon a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia felnőtt csapatának játékosai olvasnak fel kedvenc könyveikből.

Illusztráció. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett gála 2015-ben Szombathelyen. Fotó: szombathely.hu


A Weöres Sándor Színház Thea-tér programjával kapcsolódik az ünnepléshez, Nyáry Krisztián: Merész magyarok - 30 emberi történet című könyvéről folytatnak diskurzust a jelenlévők, Jordán Tamás és Lévai Balázs közreműködésével.

A Savaria Múzeumban január 20-án a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan mutatják be az intézmény új évkönyvét, a Szombathelyi Képtárban pedig január 21-én Hefele 300 címmel nyílik kiállítás Hefele Menyhért építész születésének 300-ik évfordulója alkalmából.

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

.