Hirdetés

Magyar tojás szabálytalan értékesítésének gyanúja miatt nyomoznak Ausztriában

2010.07.02. 16:38

Hirdetés

 Nyomozás indult egy osztrák tojáskereskedő ellen azzal a gyanúval, hogy nagy mennyiségben osztrák termékként adott el magyar és lengyel tojást - közölték pénteken az osztrák hatóságok.

A kereskedő ellen saját dolgozói tettek feljelentést azzal a gyanúval, hogy "friss stájerországi tojásként" adott el élelmiszeripari láncoknak "rosszabb minőségű" magyar tojást és hogy a csomagoláskor osztrák eredetjelzéssel látta el azokat - írta a Kleine Zeitung című osztrák bulvárlap. A tojások egy részét állítólag részben az osztrák agrártermék-védjeggyel (AMA) is ellátták. A stájerországi tartományi bűnügyi rendőrség (BKA) megerősítette, hogy nyomozást folytatnak az osztrák kereskedő ellen csalás gyanújával.

A nyomozás eddig annyit állapított meg, hogy tavaly ősztől az idei év júniusáig összesen négy-öt millió darab tojást vásárolt a kereskedő Magyarországon és Lengyelországban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi került ezekből a boltokba osztrák terméknek jelölve.

A feldolgozásra és továbbértékesítésre is beszállító kereskedő pénteken kiadott egy nyilatkozatot, miszerint "nem zárható ki", hogy külföldi tojást is eladtak osztrákként, miután a megrendelések kielégítése végett külföldön is vásároltak tojást.