Hamarosan háromnapos hosszú hétvége jön

Május 1.

alon.hu

2020.04.28. 15:57

Miért ünnep május 1.?

Tizenegy munkaszüneti napunk van. Ebből sorban az ötödik következik, május 1., ami az idén péntekre esik. Így hamarosan ismét otthon és munka nélkül tölthetjük a soron következő hosszú hétvégét.

Hazánkban a hivatalos munkaszüneti napok: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

A következő ünnep május 1., mely munkaszünet nap, így háromnapos hosszú hétvége jön:

május 1., 2. és 3., péntektől vasárnapig tart.

A munka ünnepe, - korábban a munkások ünnepe - a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap.

Május 1-je, a világ 160 országban állami ünnepnap. Ünnepnap többek között Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Romániában és Spanyolországban is. Nemzeti ünnep a munka ünnepe Kanadában és az Egyesült Államokban is, csak mindkét állam szeptember első hétfőjén tartja.

Magyarországon 1946 óta lett nemzeti ünnep május elseje.

Május 1-je többszörösen is ünnep

  • 1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz. XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így május 1. katolikus ünnep is lett.
     
  • Azt tudja, hogy hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának május 1-én van az évfordulója?
    2004. május 1-jén került sor az EU történetének eddigi legnagyobb bővítésére.
    Magyarországon kívül még Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia belépett ekkor az unióba.
.