Májusi esők jönnek: időjárás a hétvégéig (máj. 16-ig)

2010.05.11. 09:14

A nagy tavaszi családi kimozdulást halasszuk későbbre.

Európa nyugati és északkeleti térsége felett hatalmas kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, míg a kontinens belsejében alacsony nyomású terület található. Ebben változás a következő napokban sem lesz, folytatódik a változékony, csapadékos idő.

Kedden sok napsütésre számíthatunk időnkénti felhősödéssel, aztán a déli óráktól egyre jobban megvastagszik a felhőzet és délnyugat felől többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső. Az esti óráktól erősödhet a csapadék intenzitása, főleg a Dunántúlon kiadós mennyiségű (akár 20-30 mm) eső hullhat. 20 és 25 fok közötti értékeket mutathatnak hőmérőink a délutáni órákban. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A közlekedés időjárási feltételei délelőtt jók lesznek, majd délutántól egyre több helyen vizes utakra, vízátfolyásokra, erős oldalszélre kell felkészülni.

Szerdán folytatódik a borongós idő, erősen felhős lesz az ég, és sokfelé alakulhat ki újabb eső, zápor, zivatar. Elsősorban az északi országrészben lehet jelentős mennyiségű eső, ami komoly gondot okozhat az árvízveszélyes területeken. Napközben 17 és 24 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála.

Csütörtökön a nap első felében napsütésre is lehet számítani, majd erős gomolyfelhő-képződés várható, és a déli óráktól többfelé fordulhat elő eső, egy-egy heves zivatar is kialakulhat.

Pénteken a napsütés mellett délután erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan valószínű zápor, zivatar. A hőmérsékletben lényeges változás nem lesz, marad a 20 fok feletti hőmérséklet.

A hétvégén újabb nedves levegő éri a Kárpát-medence térségét és sokfelé fordulhat elő kiadós mennyiségű eső, zápor, zivatar. Folytatódik a változékony májusi időjárás

Forrás: Koponyeg.hu

 

.