December eleje óta bárki megvásárolhatja magának Ausztria egyik legjelentősebb színháza, a bécsi Burgtheater világot jelentő deszkáit. Miközben új elemmel bővülhet az osztrák főváros gasztronómiai kínálata, addig bővíti bécsi termelési kapacitásait Ausztria egyik jelképe, a Manner.
December eleje óta bárki megvásárolhatja magának Ausztria egyik legjelentősebb színháza, a bécsi Burgtheater világot jelentő deszkáit. Miközben új elemmel bővülhet az osztrák főváros gasztronómiai kínálata: egy étterem-villamossal, addig bővíti bécsi termelési kapacitásait Ausztria egyik jelképe, a Manner.
Eladják a bécsi Burgtheater deszkáit
December eleje óta bárki megvásárolhatja magának Ausztria egyik legjelentősebb színháza, a bécsi Burgtheater világot jelentő deszkáit. Egy egykilós darab 600 euróba kerül.
Nagy szerelmekről, csatákról, félelmekről és szomorúságról egyaránt tanúskodnak a bécsi Burgtheater deszkái, amelyeket mostantól bárki hazavihet magával. Egy egykilós darab 600 euróba kerül, de 2012 elejéig még kedvezményes áron, 480 euróért hozzájuthatnak azok, akik egy kis színháztörténelmet szeretnének becsempészni otthonukba.
A Burgtheater színpadát, amely Ausztria és Európa egyik legjelentősebb színháza, idén nyáron cserélték ki. A neves előadóház 1955-ben nyitotta meg újra kapuit, az azóta eltelt 56 évben 19 ezer előadás alkalmával álltak a német nyelvterület legjelentősebb színészei a deszkáin.
A felújítási munkák során a színpad faelemeinek egy részét megőrizték, feldarabolták és egy speciális eljárással tovább finomítottak rajtuk. Az egykilós történelmi fakockákat 2011. december 8-a óta vásárolhatják meg az érdeklődők – összesen 999 darabot. Készült belőlük limitált kiadás is, ezek az intézmény igazgatójának aláírását is hordozzák.
A relikviákból az első nap száz mindjárt el is kelt, a többi darabot közvetlenül a színházban (tel.: +43/1/51444 4140) vagy interneten is meg lehet vásárolni. Utóbbihoz csupán a bretter@burgtheater.at címre kell egy e-mailt írni, és postafordultával már érkezik is a számla és a csekk.
Síneken gördülő étterem Bécsben
Hamarosan új elemmel bővülhet az osztrák főváros gasztronómiai kínálata: egy étterem-villamossal. A patinás étteremnek berendezett jármű Bécs nevezetességei előtt gördül végig, miközben utasai négyfogásos menü mellett élvezhetik a látnivalókat.
A tervek szerint 2012 közepétől halad majd el naponta háromszor Bécs legszebb épületei előtt a sárgára és aranyszínűre festett étterem-villamos. A vendégek fejenként 80 euróért egy üveg bor és egy négyfogásos menü mellett élvezhetik az osztrák főváros látnivalóit: a Schönbrunni Kastélyt, a Ringet és a Prátert. Az év minden napján közlekedő étterem-villamos egészen a heurigerekig kimegy majd.
Az elegáns étteremnek átalakított közlekedési eszközön egy kis fedélzeti konyhán főzik készre a catering-cég által szállított menüt. Arról, hogy a leves ne a vendégek ölében landoljon, speciális lengéscsillapítók gondoskodnak. A villamoson a két- és négyszemélyes asztaloknál összesen harmincnégy utas foglalhat helyet, akiknek természetesen mosdó is a rendelkezésére áll. A pincérek nemcsak a tálalásért lesznek felelősek, hanem egyben az idegenvezető szerepét is betöltik majd.
Az étterem-villamoshoz a melbourne-i The Colonial Tramcar Restaurant adta az ötletet, amely évente 1,5 millió utasnak nyújt különleges élményt.
A bécsi étterem-villamost egy 1960-as szerelvényből alakítják ki, a felújítás és az első év költségei várhatóan 1,3 millió eurót emésztenek majd fel. Az ötletgazdák egyelőre befektetőket keresnek a megvalósításhoz.
Bécsben bővít a Manner
Kibővíti bécsi termelési kapacitásait az osztrák főváros egyik jelképe, a Manner. A 30 millió euróból új termékfejlesztési és logisztikai központ valamint irodaház is épül.
„A Manner név szorosan kötődik Bécshez, itt van a legnagyobb termelésünk és néhány építészeti változtatással jelentősen növelni tudjuk a kapacitásunk hatékonyságát” – magyarázza Josef Manner, termelési és műszaki igazgató a döntésüket.
Az 1890-ben alapított édesipari vállalatnak ugyanis – noha termelését soha nem helyezte külföldre –, a bécsin kívül további két üzeme van: egy Alsó-, egy pedig Felső-Ausztriában. Most a bécsi gyár kibővítése mellett határoztak.
A munkálatok jövőre kezdődnek, várhatóan négy évig tartanak és összesen 30 millió euróba kerülnek majd. Ebből az összegből nemcsak a termelési területet növelik meg, hanem egy új termékfejlesztési központot, irodaházat, rakodóteret és logisztikai központot is építenek.
A Magyarországon leginkább a mogyorókrémmel töltött ostyájáról ismert cég tavaly 158,5 millió eurós forgalmat könyvelhetett el, amelynek csaknem 55%-a uniós tagországokból származott. Az osztrák vevőknek a forgalom 45%-át köszönhették.
Egy kis Manner-történelem
„Csokoládét mindenkinek” volt a jelszava I. Josef Mannernek, amikor 1890-ben megalapította a Manner-dinasztiát. Akkoriban a csokoládé ugyanis luxuscikknek számított, és egy kiló ára egy munkás kétnapi átlagkeresetének felelt meg.
Josef Manner ekkoriban csokoládét és fügekávét árusított parányi boltjában a bécsi Stephansplatzon. Mivel elégedetlen volt a beszállítóktól kapott csokoládé minőségével, úgy döntött, inkább maga is beszáll a gyártásba, és 25 évesen megvásárolt egy kis bécsi csokoládékészítő üzemet koncesszióstól, felszerelésestől.
Josef Manner egy személyben volt gyártó, eladó és reklámügynök, gyakran ő maga szállította ki az árut a vevőinek. Mivel az üzem hamarosan túl kicsi lett, még az alapítás évében átköltöztette szülei házába, Bécs 17. kerületébe (Hernals). A mai telephely, az egykori szülői ház mellett hamarosan egy gyárépület magasodott, 1897-ben pedig már száz munkása volt Mannernek.Az Osztrák-Magyar Monarchia vezető édességgyártója eleinte elsősorban táblacsokit, bonbont és dobozos kakaóport árult. A mára márkajegyévé vált mogyorós ostyáról 1898-ban tesznek először említést az okiratokban „Nápolyi szelet No.239” néven. A töltelékhez felhasznált mogyoró ugyanis Nápoly környékéről származott. A nápolyiszeletet eleinte darabra is árusították, hogy néha-néha az átlagpolgárok is megengedhessenek maguknak legalább egy szeletet belőle. A ma is ismert 2x5 szeletes elrendezést 1924-ben vezették be, azóta csak a csomagolás változott.
A Manner, miután több édesipari gyártót is felvásárolt, ma Ausztria legnagyobb tisztán osztrák édességgyártója.