Hirdetés

Már előjegyezhető a soproni pénz, a kékfrank

2010.04.14. 20:27

Noha fizetni még nem lehet vele, díszcsomagolásba már előjegyezhető a "kékfrank" soproni pénzhelyettesítő - olvasható a kékfrankot bemutató honlapon.

Hirdetés

Soproni és városkörnyéki vállalkozók és magánszemélyek tavaly ősszel fogtak össze, hogy az egymás közötti forgalomban elfogadott pénzhelyettesítővel lendítsenek a helyi gazdaságon. A rendszert életre hívó HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet igazgatóságának elnöke, Perkovátz Tamás akkoriban úgy vélekedett, akár a pénzforgalom 15-20 százalékát is átveheti az utalvány, ami milliárdos nagyságrendet jelent.

A kékfrank utalvány célja, hogy az egymással gazdasági kapcsolatban levő szövetkezeti tagok között, a hivatalos fizetőeszköz nélküli elszámolásokat biztosítsa. A kezdeményezéshez csatlakozó szövetkezeti tagok kötelezik magukat arra, hogy vállalkozásaikban elfogadják, illetőleg használják csereeszközként a kékfrankot.
A papír alapon megjelenő utalvány formája a pénzre emlékeztet, egyes címletein Liszt Ferenc, Joseph Haydn, Lackner Kristóf, Kitaibel Pál, Pejacsevich László és Esterházy Pál herceg képe látható.

Az ötszázastól húszezresig terjedő - a forinttal egyenértékű - címleteket a rendszert életre hívó HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet központjában lehet beszerezni, a névérték felett 1200 forint plusz áfa a díszcsomagolás ára.

Fotó: www.kekfrank.hu