Masszi Ferenc kiállítása az Agora Pincegalériában: Barokk és a posztmodern

2013.03.20. 22:20

Újra nyitott az Agora Pincegaléria.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában

Masszi Ferenc Barokk című kiállítása teltházzal indult. Parais István és Czenki Zsuzsanna mellett, Hegyeshalmi László méltatta az alkotót.

A boldogság világnapján köszöntötte az érdeklődőket Parais István az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója, majd átadta a szót Czenki Zsuzsannának a Kulturális Iroda vezetőjének. Újból nyitott az Agora Pincegaléria, ennek apropóján kérték fel, hiszen a Művészetek Háza igazgatója volt korábban.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában


A megnyitó múltidézéssel kezdődött. 1992-ben Ambrus Lajossal indult az emlékezés, kinek a fejéből kipattant a Művészetek Házának első koncepciója. Igényes produkciók, kiállítások kerültek ide, egy összművészeti hellyé létesült. 1998-ben mikor felújították a házat, akkor kezdődött a gondolatok gyakorlati megvalósítása.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában

Kialakult a kiállítóhely, ami először nem mindenkinek tetszett, de 1999-ben végre kinyitotta kapuit az épület. Mégis kellett egy csapat, akikkel tovább lehet lépni. Ennek a társaságnak volt az egyik oszlopa Masszi Ferenc. Akkor tematikus terveket készítettek. Mi is volt itt 7 év alatt? 1 évben 220 rendezvénye volt a Művészetek Házának.

Masszi Ferenc kiállítása


110 kiállítással több, mint 200 alkotó jelent meg egyéni munkával vagy csoportosan. A legnépszerűbb témák: maszkok, természethamisítás, Atlantis, fürdő, intermédia, zene és építészet. Művésztelepek, ismertebb mesterek és fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában


A művész szakmai méltatását a továbbiakban a Veszprémi Művészetek Háza igazgatója, Hegyeshalmi László folytatta. A báty eljött a húghoz vagy az öcshöz, mivel ugyanez az átalakítás folyik Veszprémben is. 7 ilyen intézmény volt az országban, amit úgy hívtak: Művészetek Háza. Hasonló profillal, de zömében mindegyik arra hivatott, hogy a kortárs kultúrát, művészetet népszerűsítse, közvetítse, létrehozza. Hegyeshalmi nem szeretett volna barokkó lenni, egy barokk kiállításon, inkább az impresszióit mondta el.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában


Masszi Ferenc egy polihisztor és mindenevő alkat. Visszanyúlt egy régi témájához, de ezekből a korábbi elképzelésekből is tud újat mondani. Masszi Ferencnél még mindig tart a posztmodern barokk, de nincs stílusbesorolás.

Masszi Ferenc kiállítása a Pincegalériában

Látszik a barokk minden lényeges vonása: nagy kontrasztok, színes, gazdag, több nézőpontú hangulat. A barokknál fontosabb üzenet Hegyeshalmi László szerint nincs. „A festés lényege úgysem a végeredmény, hanem a folyamat maga”- nyilatkozta korábban Masszi Ferenc.

Masszi Ferenc


A társművészetekkel is operál az Agora, most pénteken éppen jazz-est várható.

.