Szentesítheti a békét a kormány és az RTL Klub

2015.02.27. 23:39

Hamarosan megszülethet a paktum a reklámadó módosításáról, cserébe az RTL-csoport visszavonhatja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát - írja a Népszabadság értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet.

A Népszabadság értesülése szerint erről egyeztetett Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetője és Orbán Viktor. A lap szerint a kormányfő jelezte, a kabinet már előkészítette a módosításokat. Lázár János kancelláriaminiszter korábban többször utalt arra, hogy az osztrák példa alapján egységesen 5 százalék lenne az adókulcs. Bánki Erik a gazdasági bizottság alelnöke közben bejelentette: a testület várhatóan a jövő héten ül össze, hogy meghallgassák a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolóját a tervezett módosításokról.

A parlamentnek kell döntenie a reklámadó mértékének módosításáról és az új adósávokról – nyilatkozta a Hír TV-nek Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Bizottság leginkább a túlzottan magas, az RTL-csoportra nézve diszkriminatív adókulcsok miatt bírálta a közterhet. A politikus állítja: az ellen nincs kifogása Brüsszelnek, hogy az állam valamilyen módon kedvezzen a kisebb vállalkozásoknak.

– Az Európai Bizottság azt a módszert, amiben a kicsiknek megpróbál az állam valamilyen szinten kedvezni, nem támadja, tehát önmagában a sávos adórendszer nem probléma az Európai Bizottságnak. A probléma az, hogy túl nagy a különbség a legkisebb és a legnagyobb sáv között – mondta a kancelláriaminiszter.

.