Medián: a Fidesz és Orbán népszerűsége is csökkent

2011.04.14. 16:44

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben 5 százalékponttal csökkent a Medián áprilisi felmérése szerint. Orbán Viktor két hónap alatt 8 pontot vesztett népszerűségéből, de még mindig a legnépszerűbb politikus.

Az intézet honlapján az olvasható: a kormánypárt támogatottságának visszaesése - amely már egyértelmű tendenciának tekinthető - együtt jár a lakosság további elbizonytalanodásával, hiszen a biztos szavazók aránya 42 százalékra csökkent. A visszaesés a Medián adatai szerint különösen jelentős a Fidesz szimpatizánsainál, ez magyarázza, hogy a kormánypárt támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében a februári 64 százalékról 56 százalékra apadt.

A Fidesz vesztesége nagyjából egyenlő mértékben hoz többletszavazatokat az ellenzéki pártoknak: az MSZP és a Jobbik nyeresége 3-3, az LMP-é 2 százalék a felmérés szerint. Így az MSZP 22, a Jobbik 16, az LMP pedig 5 százalékon áll a biztos szavazók között.

A Fideszt a teljes szavazókorú népesség egyharmada választaná, az MSZP-re 14, a Jobbikra 8, az LMP 3 százalék szavazna, míg a pártot nem választók aránya újabb rekordot ért el, immáron 40 százalék.

A Medián adatai szerint romlott a legtöbb kormánypárti politikus - különösen a miniszterelnök és a köztársasági elnök - megítélése. Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb politikus, népszerűsége azonban 8 pontot esett február óta, most 45 százalék. Őt párttársai, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal követik, Schmitt Pál 9 pontos visszaeséssel az ötödik (40 pont). A legnépszerűbb ellenzéki politikus a független Szili Katalin, aki 5 pontot javított megítélésén (31 pont). A húsz legismertebb vezető beosztású politikus népszerűségi listáját Mesterházy Attila, az MSZP elnöke zárja (24 pont), őt egy ponttal előzi meg Vona Gábor, a Jobbik elnöke, kettővel a fideszes Selmeczi Gabriella, hárommal Semjén Zsolt KDNP-elnök, néggyel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kövér László házelnök.

Az intézet arra is kitért, hogy a tavalyi országgyűlési választás óta egyszer sem volt olyan magas (61 százalék) azok aránya, akik szerint az országban rossz irányban mennek a dolgok, mint most.

A Medián felmérése április első napjaiban 1200 felnőtt személyes megkérdezésével készült.

Szintén csütörtökön publikálta legfrissebb felmérését a Századvég Alapítvány, amely szerint a Fidesz-KDNP őrzi kétharmados többséget a biztos szavazó pártválasztók körében. A kutatás alapján a Fidesz-KDNP 59, az MSZP 19, a Jobbik 12, az LMP 8 százalékon áll ebben a körben, Orbán Viktor pedig ma is a legnépszerűbb politikus a mezőnyben, a megkérdezettek 42 százaléka kedveli, 36 százaléka utasítja el.
 

.