Médiatörvény - Barroso: Orbán megígérte, hogy szükség esetén módosítanak a jogszabályon

2011.01.07. 15:02

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken Budapesten közölte: Orbán Viktor megígérte neki, hogy a magyar kormány szükség esetén módosítani fog a médiatörvényen.

A kormányfő arról biztosította őt - mondta Barroso a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján -, hogy a törvényt az EU értékeinek és jogszabályainak teljes figyelembevételével vezetik be. Az bizottsági elnök kijelentette: a sajtó szabadsága, a média pluralizmusa alapvető érték Európában.

Barroso hangsúlyozta: hisz a magyar demokráciában, a törvény uralmában, "ez egy demokratikus ország, fontos, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek kételyeink".
Elmondta, megkérte a miniszterelnököt, hogy a magyar kormány minél hamarabb hivatalosan is juttassa el Brüsszelnek a törvény szövegét, ez még nem történt meg. Azt mondta, a magyar fordításban teljes mértékben megbíznak. Az Európai Bizottság azonnal és teljes objektivitással meg fogja kezdeni a törvény szövegének vizsgálatát - tette hozzá.

Barroso kifejtette, Orbán Viktor azt mondta neki, kormánya kész a törvény módosítására, amennyiben a végrehajtásnál problémák, megalapozott kifogások merülnek fel, hozzáfűzve, vannak kérdések, amelyekben nagyon szigorúan kell fellépni.

"A miniszterelnök úr egyértelművé tette, hogy módosítanak rajta (a médiatörvényen), ha a bizottság, a megfelelő jogi vizsgálatok után azt állapítja meg, hogy a törvény nem minden szempontból felel meg a követelményeknek" - mondta a bizottsági elnök, megjegyezve, üdvözli ezt a hozzáállást.

Barroso közölte, nem akar a médiatörvény tartalmáról állást foglalni, mert "ez nagyon kényes szakmai kérdés, nem szabad felelőtlenül véleményt nyilvánítani". Úgy fogalmazott, "benne vagyunk egy folyamatban (...) most ott tartunk, hogy átbeszéljük ezeket a kérdéseket a magyar hatóságokkal". Mint hozzátette, az Európai Bizottság feladata, hogy teljes objektivitással elemezze a kérdéskört.
 

.