Médiatörvény - A sajtótermékekre és a hírportálokra vonatkozó szabályok csak júliustól hatályosak

2011.01.06. 20:10

A médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba, így a médiatanácsnak és a szerkesztőségeknek is fél évük van felkészülni a jogszabály alkalmazására - hangsúlyozta Koltay András, a médiatanács tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett beszélgetésen Koltay András elmondta: pozitívumnak tartja, hogy a jogszabály egyes rendelkezései csak fél év elteltével lépnek hatályba. Így fél év van annak a vitának a lefolytatására is, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre - tette hozzá. Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban véleménye szerint még nem minősül üzleti célnak.

Koltay András kitért arra, a médiatanács bízik benne, hogy minél kevesebb, az írott sajtót érintő ügyben kell majd hatósági döntést hoznia, bírságolnia. Úgy vélte, ez a törvényhozó szándéka is, a médiatörvény ezért rendelkezik a társszabályozásról.

Az MTI felvetésére, amely szerint a médiatörvény bizonytalanságot okoz, mivel csak bírságolási plafont határoz meg, de nem ad iránymutatást arra, hogy egyes jogsértések esetén milyen összegű szankcióra számíthatnak a lapok és internetes újságok, Koltay András azt mondta: a médiatanács a korábbi bírósági gyakorlatra tekintettel jár majd el a jogalkalmazáskor. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a médiatanács határozatait bíróság felülvizsgálhatja.

Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint mely európai országokban helyezték hatósági felügyelete alá az írott sajtót, Portugáliát és Csehországot említette.

Szólt arról is, hogy az NMHH közigazgatási eljárást indított a Tilos rádió ellen, amiért Ice-T amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején. Azt mondta: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében azonban megfontolandó, hogy lehetnek-e engedékenyebbek.

Hozzátette: az ügy a médiatanács jövő heti ülésén lezárul, összességében pedig azt mutatja, hogy a médiatörvény esetében sokszor nem az igazán fontos kérdésekről esik szó.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy részt vett a médiatörvény előkészítésében, Koltay András úgy felelt: a jogszabályt nem a Magyar Közlönyből vagy a parlament honlapjáról ismerte meg, kodifikációs feladatot azonban nem végzett.

A médiatanács legitimációját kétségbe vonó állításokra úgy reagált: rombolja a testület megítélését "a fideszes eposzi jelző". Mint mondta: ez ellen csak úgy tudnak tenni, ha munkájukkal bizonyítják, hogy indokolatlan pártpolitikai elfogultsággal vádolni őket. Beszélt arról is, hogy semmilyen formális kapcsolata nincs a nagyobbik kormánypárttal, a médiatanács tagjait pedig az Országgyűlés kétharmados többséggel választotta meg.
 

.