Hirdetés

Meghalt a dán Vejle-fjordnál partra vetődött bálna (videókkal)

2010.06.20. 15:34

Hirdetés

 Hosszú agónia és egy utolsó menekülési kísérlet után elpusztult vasárnap a dániai Vejle-fjord sekély vízében rekedt közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus), amelyet tűzoltók és lelkes civilek napokon át locsoltak és próbáltak visszajuttatni a nyílt tengerre.

A térség természettudományi múzeumának preparátora és egy állatorvos is azt állapította meg vasárnap, hogy a 15 méter hosszú tengeri emlős, amelynek súlya 20-30 tonna lehet, reggel 8 óra óta nem ad életjelet magáról.


A 3-4 éves barázdásbálna szerda reggel rekedt a Koppenhágától mintegy 220 kilométerre nyugatra fekvő Vejle fjordjának sekély vizében, mintegy 50 méterre a parttól. Az elmúlt napokban környékbeli lakosok ezrei folytattak megindító küzdelmet a tengeri óriás megmentésére. Pénteken úgy tűnt, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza, mert az állatnak sikerült elrugaszkodnia, és meg is tett másfél kilométert a mélyebb vizeken, ám rossz irányba - a nyílt tenger helyett befelé a fjordba - úszott.
A bálnát közelről megfigyelő szakértők már látták rajta, hogy beteg és kimerült, ezért a hatóságok végül úgy döntöttek, hogy hagyják békében elpusztulni az állatot és nem próbálkoznak az agónia lerövidítésével sem, mert a nehézkes "elaltatási" művelettel csak még több szenvedést okoznának neki.

Több biológus úgy véli, hogy a cet, amely 3-4 éves lehetett, beteg volt, és az ösztönei vezérelték, amikor otthagyta a csordát, hogy egyedül pusztuljon el.

Ez volt 1958 óta az első eset, hogy közönséges barázdásbálna vetődött partra Dániában. A gigantikus tengeri emlőst megnyúzzák, csontvázát pedig a koppenhágai zoológiai múzeumban állítják ki.

 

Dán természetvédőket meglepte a lakosság nagy bálnamentő buzgalma, amely reményeik szerint segít rábírni a kormányt, hogy a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság hétfőn Marokkóban kezdődő tanácskozásán mégse a nagy bálnavadász országok mellett, hanem a vadászati tilalom fenntartása mellett foglaljon állást.