Megnyílt az állandó kiállítás a szombathelyi Iseumban

2013.03.05. 22:40

„Csoda született a városban” - mondta Csapláros Andrea, az intézmény vezetője.

Szombathely, Iseum

Szombathely történelmi-régészeti városrész kialakításának második üteme, az Iseum Savariense rekonstrukciójának ünnepélyes zárórendezvénye Isis istennő születésnapján, március 5-én került sor. A hosszú ideje húzódó program végre befejeződött, Európa-szintű kiállítás nyílott.

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere elmondta: ezzel az állandó kiállítással a város elnyerte azt a formáját, amit korábban megálmodtak. Az Iseum Savariense igazgatónője, Csapláros Andrea szerint közösségi, kulturális és értékteremtő funkció jött létre. Időszaki kiállításokkal, kulturális programokkal továbbra is várják a közönséget.

Szombathely, Iseum


1955 táján az itteni gyerekek lövészárkot ástak, de kő állta az útjukat. Szerették volna kiemeltetni, de akkor vették észre, hogy ez egy mívesen faragott korinthoszi oszlopfő. Ezt követően kezdődtek az ásatások.

Szombathely, Iseum


Az épület fénykora majd hanyatlása után újabb fordulat következett. 2001-től régészeti feltárások zajlottak, majd ezután egy pályázat által 2008-ban indult az átalakítás. 1,6 milliárd forintnyi összegért épül meg a római-vallástörténeti tárhely, ami Magyarországon az egyetlen ilyen jellegű kulturális intézmény. Végül 480 millió forinttal járult hozzá a város a beruházáshoz.

Szombathely, Iseum


870 négyzetméter alapterületű kiállítótérnek lett birtokában a város, ami hazánkat tekintve kuriózumnak számít.

Szombathely, Iseum


Borhy László, az ELTE-BTK Ókori Régészeti Tanszékének vezetője – mint elmondta - gimnazistaként maga is dolgozott az ásatásokon. Merész vállalkozásnak titulálta, hogy lebontották a korábbi épületet. A kezdeményezés párját ritkítja, hasonló szépségű Isis-szentélyt legközelebb Nápolyban találunk, de azt a szomszédos vulkán elpusztította. Továbbá hozzátette, kiemelkedő jelentőségű, hogy az Iseum egy olyan időszakban valósult meg, mikor nem szokás múzeumokat alapítani, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön sem.

Szombathely, Iseum


A várost alapító Claudius császár uralkodásának első évében vált elfogadott vallássá az Isis-kultusz, de csak az i. u. 2. században lett ténylegesen elismert. Vespasianus császárt az egyiptomi Alexandriában kiáltották ki császárrá.

Szombathely, Iseum


A kiállítási anyagban is olyan leletanyaggal találkozhatunk, amik nem jellemzőek Pannóniában. Március 5-e az Isis-kultusz szempontjából jelentőséggel bír. Egy római szerző Apuleius: Az aranyszamár című művében találhatunk utalást erre a jeles napra- mondta Borhy László.

Szombathely, Iseum

„Csoda született a városban”- hangsúlyozta Csapláros Andrea. Több mint ezer tárgyról van szó, és számos kulturális intézmény áll a kiállítás létrejötte mögött. Szombathely Európai- szintű történelmi központtá vált.

 

.