Megvannak a 2015-ös Savaria Történelmi Karnevál programjai

2015.07.16. 13:40

Az idei év sem szűkölködik újdonságokban.

 

A legnagyobb újítás, hogy a korábbi évekkel ellentétben a karnevált két cég szervezi, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány (ennek részleteiről és okairól korábban itt írtunk), ennek ellenére a szervezők szerint a népszerű programsorozat hozza majd a tőle megszokott színvonalat és minőséget.

Megvannak a 16. Savaria Történelmi Karnevál programjai

Ez hangzott el legalábbis csütörtök délelőtt a Történelmi Témaparkban megszervezett programismertető sajtótájékoztatón, ahol az idei karnevál legfontosabb tudnivalóit Puskás Tivadar polgármester, Kocka Tibor alpolgármester, Csapláros Andrea, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. (TDM) ügyvezetője ismertette.

A 2015-ös karnevál számokban:
Augusztus 27-30. között 16. alkalommal rendezik meg a nagyszabású eseményt.
23 helyszínen mintegy 300 program várja az érdeklődőket.
9 országból érkeznek fellépők, akik 25 különböző stílust vonultatnak fel.
23 támogató és 28 további együttműködő partner segíti a szervezést, számuk pedig még emelkedhet.
170 kézműves, 50 helyi termelő, 35 borászat és közel 70 bor képviselteti magát a rendezvényen.
A XVI. Savaria Történelmi Karnevál összköltségvetése 109.245.000 Ft

Megvannak a 16. Savaria Történelmi Karnevál programjai

Grünwald Stefánia szerint ez a karnevál az együttműködés jegyében szerveződik és zajlik, egyrészt a szervezők részéről, másrészt szakmai szinteken a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vas Megyei Turizmus Szövetség, harmadrészt a szombathelyi diákok bevonásával.

A rendezvény jól ismert helyszínei idén is fellelhetők lesznek, ezek közül a legfontosabbak: a Fő tér (ahol a Vesta-templom lángjának csütörtöki meggyújtásával veszi kezdetét a programsorozat), a Sörtér (kizárólag szombathelyi kötődésű fellépőkkel), a Keleti Udvar (az orientális táncok, az egyedi fúziós előadások és az egzotikus különlegességek helyszíne), a Művészetek utcája (ahol 25 művész avat be minket a kézművesség fortélyaiba), a Borok utcája, a Karneválszínház (10 előadással), és egyéb kísérőhelyszínek, mint az Uránia Udvar és a Frei Café.

Megvannak a 16. Savaria Történelmi Karnevál programjai

Nagyobb változás azonban a Történelmi Témapark Ferences-kertjében lesz, ahol az eddig kevésbé látogatott pénteki napot egy úgynevezett szakmai nappal szeretnénk érdekesebbé, pezsgőbbé tenni – hangsúlyozta Csapláros Andrea. - Ez azt jelenti, hogy neves történészek és szakértők lesznek a helyszínen, akik a nézők folyamatos tájékoztatása mellett minősítik majd a megjelent hagyományőrző csoportok produkcióit - mondta.

A gyermekeknek is tartogat újat a Gayer-parkban található "talált tárgyak varázslatos körhintája", mellyel a szervezők a természet védelmére, a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra szeretnék felhívni a figyelmet.

Megvannak a 16. Savaria Történelmi Karnevál programjai

További újdonság, hogy a karnevál bora és tortája mellett idén a karnevál fagylaltját is megválasztják majd. Utóbbi két versenyre még július 30-ig lehet jelentkezni, de fontos, hogy az édességnek tükröznie kell a karnevál szellemiségét. Hogy többet ne jelentsen problémát a barátok, családtagok, gyerekek megtalálása sem, használhatjuk a SzombathelyPont mobilapplikáció új „keress meg” funkcióját, mely segít az egymásra találásra a tömegben. Aki pedig megpihenne valahol a nagy felvonulás után, az üljön be a Ferences templom „5 perc csend” programjára, s egy gyertya meggyújtása mellett szánjon magára és gondolataira egy kis időt.

A magyar nyelvű programfüzet innen tölthető le.

Még néhány információmorzsa:
A jelmezes felvonulás augusztus 28-án pénteken és 29-én szombaton lesz 19 órakor (esőnap vasárnap 10:30)
Sztárfellépők: Ocho Macho, Lajkó Félix és zenekara, Lemon Bucket Orchestra, Palya Bea, Péterfy Bori és a Love Band stb.
További információk és a részletes program a karnevál honlapján olvasható.

.