A V, mint Vas csoport sajtóközleménye az útdíjról

2015.01.07. 08:14

A szombathelyi kormányellenes utcai tüntetéseket is szervező "V, mint Vas" csoport szerdán az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Közlemény

A V, mint Vas civil szerveződés a 2015. január 1-ével bevezetett új útdíj szabályozást szakmai szempontból átgondolatlannak, előkészítetlennek és rosszul időzítettnek tartja. Véleményünk szerint a szükséges hatástanulmányok elvégzése és az érintettek bevonása nélküli ad hoc szabályozás súlyos károkat okoz a közlekedés szereplőinek, úgy a fuvarozóknak, mint a magánszemélyeknek.

Tisztában vagyunk vele, hogy vannak, akiket a szabályozás kedvezően érint, de világos, hogy össztársadalmi és nemzetgazdasági szinten a kár nagyobb, mint amennyit a remélt államháztartási bevétel elfogadhatóvá tenne. A városok körüli, tehermentesítő elkerülő utak fizetőssé tétele a környék, a város lakóinak meg fogja keseríteni az életét, ismét zsúfolttá téve a belső úthálózatot, lassítva a forgalmat, növelve a zaj- és légszennyezést, fokozva a balesetveszélyt és növelve a káresetek számát. Bizonyos járműkategóriákban, ill. útvonalakon a korábbi díjak többszörösét kell megfizetni, ami súlyosan diszkriminatív, és szakmailag védhetetlen.

A V, mint Vas egyértelmű és őszinte válaszokat követel a matricaköteles szakaszok kijelölésével, illetve a törvény előkészítésének részleteivel kapcsolatban. Elítéljük Hende Csaba szombathelyi képviselő, honvédelmi miniszter dilettáns hozzáállását a 86-os út díjkötelessé tételével s ennek kommunikálásával kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartjuk a lakosság félrevezetését, legyen az tájékozatlanságból fakadó vagy szándékos.

A V, mint Vas támogat minden olyan helyi és országos törekvést, amely a törvényhozókat, az államigazgatás és végrehajtás szerveit szakmai elvek mentén kidolgozott intézkedésekre és demokratikus jogállamhoz méltó társadalmi egyeztetésre sarkallja.

Ellenezzük az önkényes, hirtelen ötlettől és mohó pénzéhségtől vezérelt, előkészítetlen törvényhozást. Kiállunk az erőből folytatott, csak a rövidtávú hasznot szem előtt tartó, a hosszútávú és széleskörű hatásokat figyelmen kívül hagyó, inkoherens, intoleráns politizálás ellen.

Felszólítjuk az ország, s lakóhelyünk, Szombathely Megyei Jogú Város és a megye vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az új útdíj-szabályozás eltörlése vagy ésszerű konszolidációja érdekében!

V, mint Vas – Magassy Réka, Varga Tamás

.