Hirdetés

Meleg víz tört fel Zalakaros belvárosában

2010.01.28. 13:45

Hivatalosan még nincs magyarázat, valószínűleg egy új termálforrásról van szó. Szépen gőzölög a télben.

HirdetésKisebb tavacska gőzölög Zalakaros központjától nem messze, ahol egy utcasarkon termálvíz tört a felszínre.

A néhány négyzetméternyi területen elterülő vízfelület a Zrínyi utca és a Jegenye sor sarkán alakult ki, éppen a most elkészült új tűzoltószertár előtti útszakaszon. A városi önkéntes tűzoltók egyesületi elnöke, Novák Ferenc - aki munkáját tekintve a helyi közösségi ház igazgatója és a település krónikása - az MTI tudósítójának csütörtökön a helyszínen azt mondta: két nappal ezelőtt még csak vizesedés volt látható, mostanra viszont buzog a forrás, csordogál a víz. Kora reggel, a mínusz fokokat mutató időben látványosan gőzölög, környékén elolvadt a hó és a jég.

Csütörtök reggel meg is mérték, ott ahol a forrás feltör, 22 fokot mutatott a víz hőmérséklete, ez alapján tehát feltételezhető, hogy termálvízről van szó.

A krónikás elmesélte, hogy évtizedekkel ezelőtt az akkor még falunak számító Zalakaros ezen alacsonyan fekvő része lápos, vizenyős terület volt. Régen kendert áztattak ezen a környéken az asszonyok, de arról eddig senkinek nem volt tudomása, hogy meleg vizű forrás is lenne errefelé.

Novák Ferenc az előzményekről azt mondta: hónapokkal ezelőtt is láttak már itt vizesedést a talajon, de nagyjából két napja erőteljesebb lett a buzgár. Arról már megbizonyosodtak, hogy csőtörés nem lehet, vagyis sem az utca alatt futó vezetékből, sem a közeli lakóházakból nem szivárog a víz. Talán a felszín alatti rétegek elmozdulása okozhatta, hogy éppen a fagyos időben tört fel az új forrás - vélekedett.

Az egyébként éppen termálvizéről híressé vált településnek a medencéket töltő gyógyvizes kútja kilométerekkel arrébb található. Még az elfolyó termálvíz sem ebbe az irányba távozik.

Szirtes Lajos, a város polgármestere az MTI érdeklődésére azt mondta: az eddigiek alapján valószínűsíthető, hogy tényleg új forrásról van szó. Hivatalosan azonban még nincs magyarázat, a vízügyi igazgatóságot most fogják tájékoztatni a felfedezésről. Annyit még hozzáfűzött: ha bizonyossá válik, hogy új meleg vizű forrás tört a felszínre, akkor gondolkodnak majd a hasznosításán is.