Mérnökszínház Szombathelyen: szinte lehetetlen feladatot oldott meg Jordán Tamás (képsorozat)

2011.09.14. 19:51

Már a fotóspróbán vastaps fogadta a Weöres Sándor Színház rendhagyó darabját, amely kötélen egyensúlyoz át a mocsár felett.

Mérnökszínház

Bevallom, kissé szkeptikusan ültem be szerdán délután a Mérnökszínház fotóspróbájára, arra emlékezve, hogy milyen hatásfokkal szokott működni, ha a felnőttek valami nagy és komoly társadalmi üzenetet igyekeznek lenyomni a tizenéveseknek torkán; jellemzően olyant, amit korábban pont ők rontottak el.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

Ilyen például napjainkban a felsőoktatás, melyet először tömegesítettek, majd felvizeztek, aztán a fiatalok zsebébe lehetetlennél lehetetlenebb diplomákat nyomtak.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

Most pedig az a baj, hogy a cudar ifjúság a felvizezett egyetemeken áldiplomát adó tömegképzésben akar részt venni.

És mivel erre most történetesen elfogyott a pénz, jó lenne, ha a színház is beszélne a fejükkel.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

(Megjegyezzük, hogy a színház szerepétől csak látszólag áll távolt az efféle szerepvállalás, ha visszatekintünk a dráma mint műnem történetére, azt vehetjük észre, hogy néhány – áldott vagy áldatlan – periódust kivéve a színpadtól elvárták, hogy a szórakoztatás mellett a nézők tudatát is a kívánt irányba terelgesse.)

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

Csak hát e mérnöki munka színpadi dicsérete és vonzóvá tétele nem úgy hangzik, mint amit könnyű megúszni anélkül, hogy a didaktikusság, az érdektelenség és az erőltetettség mocsarába ne pottyannánk.

De Jordán Tamásnak és a Weörös Sándor Színháznak sikerül átkelnie a mocsár felett kifeszített kötélen.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

Ha stílszerűek akarunk lenni, azt is mondhatjuk, Jordán Tamás mérnöknek tanult egykor, így talán a mérnöki gondolkodás jött segítségére.

Meghatározta a megoldandó feladatot, megtervezte a művet, aztán kivitelezte.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

Az elkészült mű pedig egy szabálytalan, műfajilag meghatározhatatlan, de két lábbal a földön járó darab, amely ötvözi a mese, a tanmese, az ifjúsági- és oktatófilmek, a celeb- és bulvármédia és a vígjáték elemeit, úgy hogy még egy kis katarzis és egy kikacsintós zárómondat is belefér.

Mérnökszínház, Weöres Sándor Színház

A Mérnökszínház a maga csavaros módján nemcsak a mérnöki szakmát, de – mintegy melléktermékként - magát a színházat is népszerűsíti a középiskolások számára.

Nem véletlenül kapott a darab már a fotóspróbán is vastapsot.

Mérnökszínház

Ha csak kicsit is érintve vagyunk, nézzük, nézessük meg!

A darabról a Kimozduló.hu weboldalon olvashat részleteket.
 

.