Hirdetés

Nyáron különösen fontos a komposztálás

2015.07.15. 09:53

Kis ráfordítással kaphatunk kiváló minőségű talajt.

Hirdetés

A nyár beköszöntével a kertben végzendő munkák száma és az ezáltal keletkező zöldhulladék mennyisége is jelentősen megnövekszik. Érdemes ezért kiemelt figyelmet fordítani a komposztálásra ebben az időszakban, melynek segítségével és kis ráfordítással értékes tápanyagokat juttathatunk vissza a talajba - hívja fel a figyelmet közleményében a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulása.

A nyári hónapok során a kerti munkák száma jelentősen megnövekszik. Nem csak gyakori fűnyírásra van szükség, hanem olyan teendőket is el kell végeznünk, mint a sövények nyírása, a fák ágainak metszése, vagy kertünk gyomlálása. Egyre több ilyenkor az elnyílt virág, a fákról lehulló gyümölcs, valamint a kiszedett zöldségek felhasználásra nem alkalmas zöld levele is felhalmozódik kertünkben, növelve ezáltal a felgyülemlett hulladék mennyiségét is.

Nyáron különösen fontos a komposztálás

(Fotó: homokhatsagihulladek.hu)

Ezeket a kerti nyesedékeket azonban nem érdemes elégetni vagy zsákokba gyűjtve kidobni, mivel ezáltal nem csak környezetünk terhelését növeljük, hanem aranyat érő tápanyagtól fosztjuk meg növényeinket. Javasolt a kertbe komposztáló ládát állítani, melynek segítségével a zöldhulladékot úgy tudjuk visszajuttatni a természetbe, hogy annak haszna is van.

Komposztálás szempontjából az egyik legalkalmasabb időszak a nyár, hiszen ilyenkor a magas hőmérséklet miatt a leghatékonyabb a szerves hulladék lebomlása, átalakulásának folyamata komposzttá.

A komposztálás az egyik legősibb hulladék-felhasználási módszer. Végterméke a humusz, melynek rendszeres talajba juttatása növeli annak minőségét és termékenységét. Ezen kívül a komposzt további előnye az is, hogy javítja a talaj szerkezetét, megakadályozza a talajeróziót és növeli a talaj víz- és légáteresztő képességét.