Miért olyan nehéz lefogyni? - Egy újabb érdekes aspektus

2010.05.20. 12:36

Német kutatóknak sikerült megfejteniük, hogy miért olyan nehéz a kövér embereknek lefogyniuk, a soványaknak viszont hízniuk: a rejtély kulcsa a levegőben van.

A testünket körülvevő levegő hőt von el tőlünk. Az ember a táplálékkal felvett energia mintegy hetven százalékát fordítja 37 fokos testhőmérséklete fenntartására. A fizika törvényei szerint pedig a kicsi, kerek testek felülete viszonylagosan kisebb, mint a nagy, megnyúltaké.

A kövér emberek úgynevezett specifikus testfelülete - azaz a testtömeghez viszonyított tényleges testfelülete - akár ötven százalékkal is kisebb lehet, mint a soványaké. Az előbbieknek tehát kevesebb energiát kell fűtésre fordítaniuk, mint az utóbbiaknak.

A giesseni kutatók a Size Germany elnevezéssel 2007-2008-ban lefolytatott, nagyszabású, 12 000 német állampolgár méretét rögzítő vizsgálat adatait használták fel tanulmányukhoz - írta a Die Welt című német lap internetes kiadása (http://www.welt.de). A vizsgálat 188 résztvevőjéről modern, háromdimenziós szkennerek által szolgáltatott adatokból a szakemberek avatárokat állítottak elő, amelyek segítettek a hőháztartás megértésében.

Elmar Schlich, a kutatócsapat vezetője szerint eddig a testfelület szerepét alábecsülték a diéták sikerét illetően. A használatban lévő, általa pontatlannak megítélt testtömegindex (BMI) helyett ő felülettömeg-index (AMI) bevezetését szorgalmazza, amelynek segítségével egyénre lehetne szabni a diétákat.
 

.