Hirdetés

Az osztrákok felkészültek a menekültek befogadására

2015.09.05. 07:01

Nem lezárják, hanem megnyitják a határokat.

Hirdetés

Az osztrákok nem lezárják, hanem megnyitják a határokat.

Illegális bevándorlókkal teli busz a fővárosi Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Azzal számolnak, hogy Magyarországról érkező buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni az osztrák-magyar határra.

A burgenlandi rendőrség szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére.

Arról nincsenek információik, hogy hány busz, és pontosan hány migráns várható, azonban a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Werner Fasching tartományi szóvivő helyettes.

Hozzátette: amennyiben igen, úgy felvesszük az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe visszük őket tovább.

Nickelsdorfba (Miklóshalma) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.

Werner Faymann osztrák kancellár Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat.

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban.

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a nickelsdorfi (Miklóshalma) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát.

Közben a Keleti pályaudvaron - ahonnan korábban nagy számban távoztak - az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

Szombat, 8.18.

Kormányszóvivő: Nem indul több busz

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv - fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra - mondta.

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra. Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

Így jutottak el a menekültek péntekről szombatra virradó éjszaka az osztrák határhoz.

Migránsokkal megtelt busz indulás előtt az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illegális bevándorlókkal teli buszok indulnak a fővárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé 2015. szeptember 5-én éjjel. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán