Hirdetés

Jelenleg körülbelül hétezer menekült tart Szerbiából Ausztria felé

2015.08.30. 12:00

Burgenlandban további menekültbefogadó helyeket állítanak fel.

Hirdetés

Újabb menekültáradatra készülnek az osztrák hatóságok, Burgenlandban fokozzák a rendőrségi készültséget és további menekültbefogadó helyeket állítanak fel.

A legfrissebb közlések szerint csaknem hétezer menekült van úton Szerbiából Magyarországon át Ausztria fele, ezért a burgenlandi tartományi rendőrparancsnok további munkatársak átcsoportosításról beszélt. A belügyminiszter pénteki közlése szerint harminc rendőrt fognak Karintiából és Stájerországból Burgenlandba küldeni, azonban várhatóan ennél több érkezik majd. A rendőröket hasonló feladatra vetik be, mint a tartományi kollégákat, adatfelvételi és ellenőrzési feladatokat látnak majd el.

A Vöröskereszt logisztikailag és erőforrásokban is felkészült a menekültáradatra. A szervezet képviselője szerint igyekeznek rugalmasak lenni, hiszen várhatóan nem tudnak mindenkinek alvóhelyet biztosítani, de ételt és italt hiánytalanul kapnak majd.

Jelenleg körülbelül hétezer menekült tart Szerbiából Ausztria felé

Migránsok a magyar-szerb határnál augusztus 30-án - Fotó: Máthé Zoltán (MTI)

Burgenlandban további átmeneti befogadóhelyeket létesítettek. A hadsereg már szombaton segédkezett a Miklóshalmán (Nickelsdorf) lévő Nova Rock csarnok előtt tervezett sátrak felállításában. Pándorfaluban (Parndorf)  egy teherautó-garázst adtak át a menekülteknek, a tartományi Csajtánál (Schachendorf) 12 konténert terveznek felállítani, és Heiligenkreuznál is egy csarnok átalakításával készülnek a menekültáradat fogadására.

Az osztrák belügyminiszter szombati közleményében az embercsempészet elleni intézkedések szigorítását helyezte kilátásba, jelenleg a tartományok vezetőivel az intézkedések kidolgozásán fáradoznak. Johanna Mikl-Leitner pénteken hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A tárcavezető legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben.