Hirdetés

Előre telepített kémprogramok egyes okostelefonokon - reagált a Huawei

2015.09.09

Hirdetés

Tegnap a Hírado.hu írása alapján megjelent cikkünkben írtuk: 26 különböző okostelefon-típuson találtak előre telepített kémprogramot, mely jellemzően a Facebook vagy a Google Drive alkalmazások egyikébe volt elrejtve. A legismertebb készüléktípusok ezek közül a Lenovo S860, a Xiaomi MI3 és a Huawei G510.

Cikkünkre - amely ide kattintva olvasható - reagált a Huawei, a cég az alábbi nyilatkozatot jutatta el szerkesztőségünkhöz, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Előre telepített kémprogramot találtak a G Data tesztelői Németországban különböző kínai gyártók készülékein (Huawei, Lenovo, Xiaomi).

A német sajtóban megjelent, majd itthon is több helyen átvett és közölt hírre a Huawei Technologies Hungary a következőket reagálja:  

A G Data vonatkozó tesztjében egyetlen egy Huawei készülék érintett. Ez egy Huawei G510-es típusú mobiltelefon, amelyre egy harmadik fél  - a Huawei tudta nélkül – telepített úgynevezett malware-t, kémprogramot.  A Huawei eredeti szoftvere ezt a programot nem tartalmazza. A hivatalos márkakereskedőknél vásárolt eredeti szoftverrel rendelkező készülékek biztonságosak, szintén nem tartalmazzák ezt a programot, miként azt a G Data is említette. A G510-es típusú mobiltelefon egyébként nincs a Huawei magyarországi termékportfóliójában.

A Huawei számára elsődleges a kiberbiztonság és így a felhasználók védelme, ezért mindent megtesz a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében. A vállalat forró drótot üzemeltet arra az esetre, ha valaki egyébként bármilyen Huawei termékben biztonsági sebezhetőséget észlel:  psirt@huawei.com, s a Huawei minden – akár az elektronikusan, akár a személyesen érkező - bejelentést kivizsgál és segít.