Molnár Miklós: Vissza kell venni a csarnokot

2010.02.24. 11:46

A szombathelyi politikus sajtótájékoztatóján azt éreztette, nem zárható ki, hogy a sportcsarnokot üzemeltető Unihall és az azt „foggal-körömmel” védő városvezetés között több van, mint sima üzleti kapcsolat. Czeglédy Csaba cáfol.

Molnár Miklós

A szombathelyi politikus sajtótájékoztatóján azt éreztette, nem zárható ki, hogy a sportcsarnokot üzemeltető Unihall és az azt „foggal-körömmel” védő városvezetés között több van, mint sima üzleti kapcsolat.

Aki figyelemmel kíséri a szombathelyi közéletet, tudja, hogy az ellenzék folyamatosan szorgalmazza, hogy város, illetve a várost képviselő Szova Zrt. bontsa fel a szombathelyi sportcsarnokot üzemeltető, győri székhelyű Unihall Kft.-vel történő szerződést.

Szerintük a város nagyon rossz üzletet csinált azzal, hogy nem maga üzemelteti a saját csarnokát, hanem egy magáncég csinál ebből hasznot.

A szerződés a Szova részéről a közelmúltban egyoldalúan felbontásra is került, amit – érthetően – az Unihall nem fogadott el.

Molnár Miklós

A dolog pikantériája, hogy a „felbonthatatlan” szerződést annak idején, 2005 nyarán, a sportcsarnok nyitása előtt fél évvel, tíz évre kötötték, ami azt jelenti, hogy a város ezen időszak alatt bő egymilliárd forintot fizet ki a győri cégnek. Ugyanis olyan konstrukciót fogadtak el annak idején, hogy a város gyakorlatilag a saját tulajdonát visszabérli az Unihalltól, egyrészt a sportegyesületei, másrészt a nagyrendezvények számára – mondta Molnár Miklós, a Pro Savaria frakcióvezetője.

Miért nem a város pártjára áll a városvezetés, amikor „vért izzadva” folyamatosan védi a győri céget? – tette fel a kérdést Molnár Miklós.

És hogy a kérdés ne legyen teljesen költői, a politikus a 2006. márciusi megnyitóünnepség adatait ismertette. A rendezvény akkor 17 millió forintba került, a nap végén a sportcsarnokban szocialista nagygyűlés volt, ahol beszédet mondott Gyurcsány Ferenc is. Akkor azt az információt közölték, hogy az ünnepségnek ezt a részét a szocialista párt fizette.

Molnár Miklós

A most kikért adatok alapján ugyanakkor kiderült: az Unihall rögtön leszámlázta a városnak a nyitóünnepségre való bérletet és a közüzemi díjakat négymillió forintért. Ebben a négymillió forintban benne van az MSZP-rendezvény is.

„Nem a nagyságrend a lényeg, hanem az elvek” – mondta Molnár Miklós, aki szerint ha már a megnyitáskor ilyen szoros kapcsolat volt az Unihall és a városvezetés között, akkor érthető, az az „izzadásos módszer”, ahogy védik ezt a szerződést.

A politikus szerint a városnak vissza kell vennie a csarnokot saját üzemeltetésre, és szó sem lehet kártérítésről.
 

A sajtótájékoztatóval kapcsolatban Czeglédy Csaba alpolgármester az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz.

Sajtóközlemény

 

Remélem, hogy Molnár Miklós a mai sajtótájékoztatón elhangzottakért kap egy bögrét a Fidesz központból.

Sajnálom, hogy Molnár kínjában négy évvel ezelőtti ügyeket rángat elő. Az említett kampány rendezvény szervezője én voltam, és kínosan ügyeltem arra, hogy minden kapcsolódó számlát mi magunk rendezzünk. Értelemszerűen a hivatalos megnyitót a város, míg az esti kampányt a Magyar Szocialista Párt fizette.

Dr. Czeglédy Csaba
alpolgármester

Szombathely, 2010-02-24

 

.