Mörbisch, a nyugalom szigete a Fertő-tónál (strandteszt + képsorozat)

2010.09.14. 17:25

Egy idilli, apró, gyönyörűen gondozott strand a Fertő-tó osztrák oldalán, szigettel, tökéletes gyeppel és nyomott árakkal.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Mörbisch am See, azaz Fertőmeggyes az első település a Fertő-tó osztrák oldalán, Fertőrákostól északra. A falutól két oldalt mocsárral övezett út vezet be a tóhoz. A hatalmas (fizetős) parkolóval ellátott területen található a kikötő, a taviszínpad és a strand.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Mörbisch strandja nem nagy, de gyönyörűen gondozott, és megvan minden, ami igazából kellhet: úszhatunk a tóban, amelynek itt kifejezetten mély a vize, le sem ér a lábunk, rögtön, ahogy a létráról becsobbanunk, de van gyerekek számára elkerített sekélyebb rész is, a nagyobbacskáknak a mélyebb részen néhány vízi alkalmatosság: hatalmas úszógumira emlékeztető kör alakú ugráló egység, megmászható felfújt jéghegy, egymásba illesztett műanyag téglákból álló úszó sziget.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Az úszáson, pancsoláson és ökörködésen túl a teljesen hagyományos lubickolásra a külön kiépített medencékben van lehetőség, van csúszda meg gyerek-élménymedence is.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Azoknak, akik a strandolást jobban szeretik a nyüzsgéstől és zsivajtól elkülönülten kezelni, csak át kell menniük a hídon (innét megleshetjük a taviszínpadon zajló előadások díszleteit is, az idei Cárevicshez például egy hatalmas matrjoska babát), a nádas mélyén megbújó szigetre. Ez valóban a nyugalom szigete, itt bent nincs sem büfé, sem játékok, csak tökéletesen nyírt gyep, ami olyan puha, mintha szivacsra feküdnénk, néhány pad, öltözők. A szigetről három elég nagy stég nyílik, ezekről ugyanabba a mélyvizes részbe ereszkedhetünk be a tóba, mint a partról.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Idilli hely ez, körös-körül ápolt növényzet, virágok, azon túl, a nád mögött, tőlünk szinte karnyújtásnyira halad el egy-egy hajó.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

A Fertő-tó vize gyorsan melegszik, 23-24 fokosnak találtuk egy olyan napon, amikor majd' egy hét után először volt újra strandidő. A hely sajátossága azonban, hogy a nádas mellett sok a szúnyog, a stégre délután 5 után csak a bátrak és a mazochisták fekszenek ki (10 méterrel odébb, a füvön elterülve már nem fogtunk egy vérszívót sem).

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

A strandon büfét csak egyet találtunk, diszkréten az egyik kerítés mellett. Nem veszettül drága, nem is olcsó (nekünk persze, ne feledjük, Ausztriában vagyunk). Ha egész napra megyünk, meggondolandó a hűtőtáska. Itt nincs kétméterenként lángossütő, csak egy hatalmas sárga nyúl alakú standnál árulnak még pattogatott kukoricát (1,80 a kisadag).

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Lehet bérelni zárható kabint, a mellékhelyiségek ingyenesek és tiszták, az öltözőfülkében azonban csak félig vicces a kiírás, mely szerint ne legyen már disznó a kedves vendég, használja a mosdót... Nem mintha ez lenne a jellemző, még egy eldobott csikket se nagyon találni. Nem olyan a közönség.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

A strand 7-ig tart nyitva, 6 után nincs belépő, de ez mondjuk legfeljebb a helyieknek érdekes.

Mörbisch am See, Fertőmeggyes, strand

Napközben a következő árakkal számolhatunk (2010. augusztusi árak):
felnőtt napijegy 4 euró, 11 órától 3,50 euró, 15 órától 2,20. Gyerekeknek 6 év alatt ingyenek, 6-14 évesig a napijegy 2, 11 után 1,80, majd 3 után 1,10. Felnőtteknek van kombijegy, tehát a parkolódíjat is tartalmazó jegy, ez egész napra 6,60, 11-től 6,10, 3-tól 4,80. Ha külön fizetjük a parkolást, annak két óra időtartamra 1,90 az ára, 12 órára 2,60 (vagyis csak akkor éri meg külön fizetni, ha két óránál kevesebb időtartamra tervezzük a tartózkodást).
 

.