Fejlesztik a balatonberényi naturista strandot és kempinget

alon

2010.04.21. 17:53

Fejlesztésekkel készül a szezonra a balatonberényi naturista strand és kemping új üzemeltetője, a Balatontourist Zrt., a kemping iránt az érdeklődés tavaly óta már ismét nő.

 

Balatonberény a 90-es években Közép-Európa legnagyobb naturista központja volt, de kempingje és strandja az évek során lepusztult, elveszítette térségi vezető szerepét.
Horváth László, Balatonberény polgármestere az MTI-nek szerdán elmondta: az önkormányzat tavaly bérbe adta tíz évre az 5,5 hektáron elterülő naturista strandot és kempinget az SCD Csoporthoz tartozó Balatontourist Zrt.-nek, miután a korábbi beruházási tervek meghiúsultak. A település nem rendelkezik elegendő forrással az elodázhatatlanná vált fejlesztésekhez. A bérleti szerződés értelmében a létesítmény profilja nem változhat a jövőben.

A polgármester tájékoztatása szerint a bérlő évi nettó 7 millió forint bérleti díjat fizet, és ez többszöröse annak a profitnak, ami az önkormányzati üzemeltetés idején a kiadások után megmaradt. A bérlő emellett bizonyos fejlesztéseket is vállalt, amiből 10 millió forintot írhat le a bérleti díj terhére, vállalta továbbá a kemping marketingjét. A település a létesítmény vendégforgalmának növelésével az emelkedő idegenforgalmi adóbevételből is profitálhat.

Tavaly a nudista kemping szolgáltatásai új játékokkal és sportpályákkal bővültek, az idén pedig korszerű vizesblokkok épülnek, mobilházakkal növelték a szálláshely-kapacitást. Megújul a kemping több száz négyzetméteres óriás stége is a nyitásra - mondta Horváth László.

A polgármester kitért arra, hogy egy magyar befektetői csoport a kemping szomszédságában lévő ingatlanon naturista wellness központ kiépítését ígéri pár éve, ennek megvalósításával valódi naturista paradicsommá válhat Balatonberény.

Polgár Tibor, a Balatontourist vezérigazgatója arról számolt be, hogy a berényi naturista kempingnek és strandnak a korábbi évekhez képest már tavaly növekedett a forgalma, mivel bekerült a cég katalógusaiba, és a turisztikai vásárokon is bemutatták. Főként ennek köszönhető, hogy míg korábban egyáltalán nem volt jellemző az előfoglalás, az idén már nyitás előtt 140-en éltek ezzel, és ezen túlmenően is egyre nagyobb az érdeklődés a kemping iránt.

A vezérigazgató szerint eddig sok potenciális vendéget tartott vissza a létesítmény kiszolgáló épületeinek rossz állapota, ezért a tervezettnél is nagyobb összeget kellett fejlesztésekre fordítaniuk, ami számításaik szerint tíz év alatt így is megtérül.
Hasonló nudista egység a Balatonnál az északi parton, Balatonakaliban a Levendula kemping, ezt szintén a Balatontourist üzemelteti.

Tavaly a berényi naturista kempingben 13,5 ezer, az akali naturista kempingben pedig 8,5 ezer vendégéjszakát regisztrált a cég.
 

.