Győrben és Oroszlányban tornádó tölcsért észleltek

alon.hu

2010.04.14. 19:49

tornádó

 Jégeső esett szerda délután az ország több pontján is, Győrben és Oroszlányban tornádó tölcsért, tubát is észleltek - olvasható az időkép.hu oldalon.

Az időjárás megfigyelő és előrejelző portálon található képek és videók szerint jégeső volt Győrben, Nagykátán, Szolnokon és Gyöngyös térségében is. Az időkép.hu észlelői Győrben és Oroszlányban is tubát regisztráltak.

Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére elmondta: az országban szórványosan alakultak ki az elmúlt órákban zivatarok, jégesőről is tudnak, de nincs információjuk arról, hogy a jégdarabok átmérője lényegesen meghaladta volna a 2 centimétert.

Elmondása szerint az esti órákig az ország felett húzódó sekély ciklon miatt kedveznek a feltételek a zivatarok kialakulásához, helyenként viharos szél is várható, de károkat okozó erősségű szélre nem számítanak.

Csütörtökre már csak az ország észak-keleti felében számítanak hasonló intenzitású zivatarok kialakulására.

Az Oroszlányban és Győrben észlelt tubával kapcsolatban Kolláth Kornél azt mondta: ezek nem olyan jellegű tornádó tölcsérek, amelyek elérik a talajt és károkat okoznának, csak látványosak. Ezek a tubák nem a legveszélyesebb zivatarokhoz kötődnek - tette hozzá.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett több helyszínre vonulniuk a heves esőzések miatt.
 

.