Indul a házasság hete Magyarországon

alon

2011.02.11. 17:33

A házasságra, mint legtámogatottabb és legmegfelelőbbnek tartott párkapcsolati együttélési formára hívták fel a figyelmet pénteken, a negyedik alkalommal megrendezendő házasság hete rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: az Európai Unió legnagyobb problémája a demográfiai kérdés.

Mint mondta, az elmúlt hónapokban tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma, azonban szavai szerint ez már évekkel ezelőtt megtörtént volna, ha a Kárpát-medence magyarságának jó része nem települt volna át Magyarországra.

Megemlítette, hogy 2009-ben körülbelül 37 ezer házasságkötés történt, amely szám közel tízezerrel kevesebb 2002-höz képest.

Kiemelte azt is: a házasságok több mint 60 százaléka válással végződik, míg tíz évvel ezelőtt ez az adat 50 százalék volt.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a közvélemény-kutatások adatai azt mutatják, hogy a házasság intézményének presztízse változatlanul erős, a házasság továbbra is a legtámogatottabb és legmegfelelőbbnek tartott párkapcsolati együttélési forma.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy senkit nem szabad megbélyegezni azért, mert nem sikerült a házassága.

Az államtitkár szólt a kormány által hozott családokat támogató intézkedésekről is. Kiemelte: az új családtámogatási rendszer üzenete, hogy a gyerek megszülése és felnevelése is ugyanolyan fontos.

Soltész Miklós szerint a fiatalokat fel kell készíteni arra, hogy kudarcok is vannak az életben.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke elmondta, a mostani házasság hete rendezvénysorozat mottója: "Veled vagyok egész".

Bíró László, tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke arról beszélt, hogy olyan társadalomban élünk, melyben az ember izolálódik, egyre inkább az egoizmus jellemző rá, ugyanakkor egyre jobban vágyódik a kapcsolatra. Hozzátette: a család gyógyítja a sebeket, s a házasság hetének ezért az a feladata, hogy ünnepelje a családokat.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke azt hangsúlyozta: ha a házasság működik, az egy kegyelmi állapot. Mint mondta, a házasságot is ápolni kell, és ez odafigyelést igényel.

A rendezvény keretében minden évben megválasztják a házasság hete házaspárját. Idén Szabó Endre és Szabóné Nemesy Krisztina, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke és felesége a házasság hete - Magyarország 2011 házaspárja.

Mint elhangzott, a házasság hete kezdeményezés Angliából indult. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban.
 

Házasság Hete weboldal

.