Koch Csaba: számos borászatban 2011 nagyon jó évjárat lesz

x

2011.10.28. 18:25

borászat

Bár a tavasz fagyokkal kezdett, majd a hűvösen induló nyár napsütésre fordult, később egy tikkasztóan forró és hosszú ősz következett, ám mindez borász nyelven annyit jelent, hogy ahol a szőlőültetvények talaja tudta tárolni a vizet, ott kiváló évjárat lesz a borok terén a 2011-es év. Koch Csabát a pár hete megújult honlappal is komoly brand építést végző  Koch Borászat tulajdonosát, borászát és a Hajós-Bajai borvidék elnökét kérdeztük az idei évről.
 

Hogyan kezdődött a szüret a borászatnál?

A 2010-es gyatra évjárat következtében mondhatom, hogy örömmel, mert ennyire üres még sosem volt a borászatunk pincéje, mint az idei szüret előtt. A borokat illetően már augusztus végén látható volt, hogy igen szép évjárat lehet az idei, de a tikkasztó szeptember bizonyosan szép borokat fog okozni azokról a területekről, ahol a talaj vízháztartás rendben volt.

 

Mit ért a vízháztartás alatt?

Villányban is van egy szőlészetünk borászattal, (Ez a weblap is megújult az idén: Vin Art Borászat) egészen pontosan Nagyharsányban van a pince, Diósviszlón az ültetvény, ahol nagyon jó vízgazdálkodású talajon van. Ez azt jelenti, hogy a kőzet fölött 6-7 de akár 8 méteres földtakaró is van, ami képes a vizet eltárolni.

Mi a helyzet itt Borotán,

 

A Hajós-Bajai borvidéken, bár a Nagy-Alföldön vagyunk, mégis van egy vonulat Kiskunhalas és mondjuk Baja között, aminek az északi részét az utóbbi években a tavaszi fagy károsította, míg itt nálunk a déli részen szerencsére nem volt fagykárunk. Leszámítva a tavaszi fagyokat és azokat a területeket, ahol a talajoknak nem jó a vízháztartása, általában egy rendkívüli jó évjárat várható itt Hajós-Baján is.

Ezekben a napokban zajlik a legszebb szüret, a kései szüretelésű szőlők betakarítása. Egy kicsit elhanyagoltnak tűnik a Koch Borászat ötlete alapján kitalált Snow Wine desszert bor márkaépítése, kérem mondjon pár szót erről a nagyon finom borról?

Igen, számunkra nem túl nagy a különbség a többi borunkhoz képest, mert annak ellenére, hogy kései szüretelésű, csupán 20-30 százalékkal kerül többe, mint a többi borunk. Ehhez a borhoz a Rajnai Rizlinget addig hagyjuk a tőkén, amíg az első fagyok megjönnek. Ezt követően a lombozat ugyan teljes egészében lehullik, viszont a fagyokat követően, ami a hét elején beköszöntött, ha egy kicsit felszárad az idő azonnal a szüretnek kezdünk.

 

A lényeg, hogy az eredeti termésnek így a 70-80 százalékát be tudjuk szüretelni és az árainkban is ennyi a különbség. Sokan már megvádoltak, hogy nem is igazi kései szüretelésű szőlőből készült bor ez, mert ahhoz túl olcsó. A Jégborból, ami jóval nagyobb ráfordítással készíthető el, 2007-ben egy igen jelentős mennyiséget tudtunk készíteni, így a piacainkat azzal szolgáljuk ki, hiszen az nem az a bor, amit teherautó számra visznek. Viszont a Snow Wine egyre kedveltebb, hiszen a maximális cukorfokon leszüretelt szőlőből egy édes bor készül.

Az idei évben felfordult a világ, hiszen szinte megduplázódott a szőlő ára. Miben látja ennek az okát és mit vár, mi lesz ennek a következménye?

A 2010-es nagyon szerény minőségű év után egy ilyen remek évben szinte természetes, hogy felszalad a szőlő ára. Annyira jó volt a szüret az idén, hogy mi is csordultig töltöttük a pincénket. A szőlő árát minden esetben a nagy mennyiséget vásárlók szabják meg.

A magas szőlő ár az olcsó borok piacán feszültséget okozhat, mert nehéz versenyezni a 90-100 forintos literenkénti áron árult Olasz borokkal a 70-80 forintos szőlőárak mellett.


 

A vörös borok terén mi várható?

A rengeteg napsütés hatására rendkívüli minőségű vörösborok születhetnek - ismét elmondom, hogy csak ott, ahol nem volt vízgazdálkodási problémája a szőlőnek. Ahol ez nem volt rendben ott megsülhetett a szőlő, kényszerérések lehettek, tehát általánosan nem mondható el, de sok esetben tényleg egészen szenzációs borok készülhetnek az idén. A fiatal borokon máris látszik az óriási színanyag, a magas akár 14-es természetes alkohol tartalom.

Hogyan lehet ezen könnyíteni, hiszen 14 alkohol fokos bor az nem egy tömegáru?

Igen, aki megfigyelte az tudja, hogy a 12,5 feletti alkoholtartalmú borok komoly minőséget képviselnek, hiszen cukorral 12,5 –ig lehet javítani a bort, így amelyik alapból több ennél, arról tudható, egyrészt, hogy nem tartalmaz répacukrot, másrészt hogy kiváló minőségű szőlőből készült.

Hány város választotta a közelmúltban a város bárnak a Koch Borászat borát?

A 2010-ben Vin Art pincészetünk bora Villány Város bora címet kapta.

2011-ben a Koch Borászat borai küzül a Hajós-Bajai Caberbet Franc Kalocsa Város bora, Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Hódmezővásárhely és Baja Város Bora címet nyerte el.

Az elmúlt években a borotai Koch Borászat egyfolytában fejlődött, a válság közben maradt-e erő a fejlődésre?

Igen, pályázatok segítségével újabb fejlesztésekbe kezdtünk az idén. A szőlőültetvények terén, 47 hektáros telepítésbe kezdtünk. A borászat otthonául szolgáló tanyát alaposan renoválva egy kádár múzeumot alakítunk ki, illetve egy 8 szobás panzió építésébe kezdtünk. Kicsit ez együtt nagy vállalás, de bízom a jövőben.

 

Hányan gondolják ezt hasonlóan legalább a Hajós-Bajai borvidéken?

Van egyfajta természetes generációváltás, mert szinte teljesen megújítottuk a borvidéki vezetést. Szándékosan olyan fiatalokat hoztam be, akik még a borászati méretükből adódóan nem tartanak ott, hogy piacra lépjenek a boraikkal, de már otthon eladásra, akár kis volumenbe palackozásra készítenek borokat. Elmondhatom, hogy személyesen mindenkit próbálok biztatni, hogy tessék még komolyabban nekifogni, hisz csak akkor lehet eredményeket elérni.
(60 új barik hordó is várja a csúcsév borait Borotán)

 

.