A könyvelők szerint a növekvő adók a szürkegazdaság és az elbocsátások felé terelik a válallkozásokat

alon

2011.12.05. 12:00

A könyvelők szerint a növekvő adók a szürkegazdaság és az elbocsátások felé terelik a válallkozásokat

A tervezett minimálbéremelés és a járulékalap másfélszeresére emelése a könyvelők szerint a szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat - derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a PENTA UNIÓ Zrt. felméréséből.

A közlemény szerint ugyanakkor az új, 27 százalékos áfa kulcs hatása már megosztja a szakmát: a könyvelők fele szerint erősödhet az áfa-emelés hatására a feketegazdaság.

Az október-novemberben lezajlott felmérésben 1.043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt a kérdésekre.

A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók többsége, 60 százaléka szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ez elbocsátásokkal, a juttatások felszámolásával vagy munkaidő csökkentéssel fog járni.

A könyvelők harmada szerint a változások a szürke vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat, és csak 7 százaléka szerint várható jogkövető béremelés.

A 25 százalékról 27 százalékra történő áfa-kulcs emelésről megoszlanak a vélemények, míg a válaszadók egyik fele, 55 százaléka szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a számlázási gyakorlatot az emelés, a másik fele, pontosabban 45 százaléka szerint csökkenni fog a legális számlaforgalom.

A közlemény idézi Herich Györgyöt, a PENTA UNIÓ Zrt. vezető adószakértőjét, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnökét, aki szerint a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni - fejtette ki.

Úgy vélte, a mivel az adóhatóság számára a jogszabályi környezet kedvezően alakul, a szervezeti változásokkal, belső fejlesztésekkel és a nemzetközi kapcsolatok szélesítésével napról-napra hatékonyabbá válik a NAV. Így a jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást – fejtette ki.
 

.