Legkeresettebb szakmák: mérnök, informatikus, könyvelő

alon

2012.06.25. 16:34

Legkeresettebb szakmák: mérnök, informatikus, könyvelő.

Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.

Az állásportál magyarországi hiányszakmákat vizsgáló kutatása szerint évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi, és értékesítési területeken mutatkozik a legnagyobb munkaerőhiány.

Az online álláskeresők 70 százalékát elérő adatbázis alapján készített elemzés szerint az öt legkeresettebb szakma az elmúlt fél évben a mérnök, IT-fejlesztő, ügyfélszolgálati munkatárs, értékesítő és könyvelő voltak.

A legtöbb mérnökre a gyártóiparban, termelésben lenne szükség, a mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, majd a tesztmérnök, a folyamatmérnök, és a villamosmérnök következik.

Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak.
A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik a cégek.

Az állásportál elemzéséből az is kiderül, hogy a válságban több gyakornokot alkalmaznak a cégek. Ennek az a magyarázata, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja.

A hiányszakmák közé tavaly a projektmenedzser és a projektvezető is bekerült - áll a Profession.hu elemzésében.
 

.