Manipulálták a könyvelést egy zalai vadásztársaságnál

alon

2013.07.25. 14:00

Több millió forint büntetést kell fizetnie egy zalai vadásztársaságnak, amelynél több éven át manipulálták a könyvelést, több trófeát értékesítettek, mint amennyit elkönyveltek.

Több millió forint büntetést kell fizetnie egy zalai vadásztársaságnak, amelynél több éven át manipulálták a könyvelést, több trófeát értékesítettek, mint amennyit elkönyveltek - tájékoztatta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön az MTI-t.

    A vadásztársaság 2007 és 2009 közötti tevékenységének áfa- és társaságiadó-ellenőrzésekor derült ki, hogy a kilőtt vadak, illetve a trófeák száma nincs összhangban a kiszámlázott tételekkel, ugyanakkor tisztázatlan a pénztári bevételek, valamint a bankszámlára érkezett utalások jogcíme.

    A NAV munkatársai a vadászati hatóság trófealistája alapján derítették ki a vadászatok és a könyvelt adatok eltérését. Az Országos Magyar Vadászkamara segítségével elérték a vendégvadászokat is, akik zavaros fizetési feltételekről számoltak be, egyikük például azt állította, nem emlékszik, mennyibe került egy 13 kilós, aranyérmes trófea megszerzése, ami szakmabeliek szerint teljes képtelenség.

    A társaság elnöke a könyvelésből hiányzó trófeák igazolására számlamásolatokat mutatott be, amelyeken gímszarvas bika elejtése szerepelt, miközben az azonos sorszámú eredeti bizonylatok őz elejtéséről szóltak. Ebből az derült ki a NAV munkatársai számára, hogy a 2008-as számlázó programot manipulálták, utólag próbálták némileg összehangolni a számokat a valósággal.

    A vadászházban készült trófealeltárt is összehasonlították a kiszámlázott tételekkel, és az adatok ekkor sem egyeztek. Ezek után ismerte be a vadásztársaság elnöke, hogy utólag egy nagyobb bevételt támogatásként számoltak el, csakhogy a jelentős összegekhez mellékelt támogatói listákon szereplő 56 tag egyike sem tudott arról, hogy vadgazdálkodási támogatást fizetett volna.

    A NAV mindezek alapján több millió forint megfizetésére kötelezte a vadásztársaságot - olvasható az adóhatóság közleményében.

.