Félezer iskola kerülhet a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz

alon

2014.07.24. 11:52

minisztérium

Legkésőbb 2015 szeptemberétől biztosan elkerülnek a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól – írja a Magyar Nemzet Online.

Czomba Sándor államtitkár elmondta, ezen iskolákat a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal venné át. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új háttérintézménye a szakképzés fejlesztése mellett a jövőben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért fog felelni.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) névre keresztelt új fenntartó mintegy ötszáz iskolát venne át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól – mondta el Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár, aki szerint a szakképzés legfontosabb feladata a munkanélküliség újratermelődésének megakadályozása.

A tervek szerint a szükséges jogszabály-módosítások után 2015 szeptemberében már az új fenntartói struktúrában indulhatna a tanév az érintett intézményekben. A változás csak a honvédelmi, a belügyi és a földművelésügyi tárcához tartozó szakképesítéseket nem érintené – jelentette ki az államtitkár.

Czomba Sándor szerint a munkaerőpiac szempontjából egészségesebb arányokat kell teremteni az iskolatípusok között, mert jelenleg a középiskolás diákpopuláció mindössze 10-20 százaléka választja a szakiskolát a gimnázium vagy a szakközépiskola helyett. Ezért a kormány a megújuló szakképzési rendszerben lehetőséget teremt – és anyagi támogatást is biztosít – ahhoz, hogy az intézmények átálljanak olyan képzési kínálatra, amelyekre valóban szükség van. A 3+2 éves rendszerben a szakma elsajátítását követően a diákok két év alatt az érettségire is felkészülhetnek – fogalmazott.

Forrás

.