Százezrekbe is kerülhet egy vasárnapi fűnyírás

2016.06.21. 22:06

A tapasztalatok hívták életre a rendeletet Mosonmagyaróváron.

A nyár beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a viták: míg az egyik szomszéd csendre vágyik és pihenni szeretne, a másik füvet nyírna, vagy a lakásban fúrna-, faragna, ami nem kis zajjal jár.

Júniustól akár százezrekbe is kerülhet egy fűnyírás a ház körül Mosonmagyaróváron, ha a tulajdonos nem a megfelelő időben végzi a zajjal járó munkát. A tapasztalatok hívták életre a rendeletet Mosonmagyaróváron – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Mayer Krisztián, az önkormányzat igazgatási osztályvezetője. A bejelentések okán az önkormányzat úgy döntött ezek a területek szabályozást igényelnek.

A szabályozás értelmében munkanapokon 21:00 és 8:00 között, szombaton 22:00 és 24:00 között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 24:00 és 9:00 között, illetve 12:00 és 24:00 között nem lehet lakóövezetben zajkeltő tevékenységet végezni. A rendelet részletesen felsorolja, mely eszközök használatát tiltja be: robbanómotoros fűnyírót, motorfűrészt, kerti traktort, rotációs kapát vagy egyéb ipari-, illetve barkácsgép.

A büntetésnél a fokozatosság elvét alkalmazza az önkormányzat, nem lesznek egyből több százezres büntetések – mondta Mayer Krisztián. Az a személy, aki megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni, illetve húszezer és kétszázezer forint közötti közigazgatási bírsággal számolhat. Jogi személy esetén pedig ötezertől ötvenezerig terjedő helyszíni, és ötvenezertől kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság járhat.

Az osztályvezető hozzátette, a rendelet bevezetése óta nem kaptak még bejelentést. Megjegyezte, hogy az önkormányzat mellett a rendőrséget is lehet értesíteni, hiszen szabálysértésnek is minősül a hangoskodás.

Forrás: híradó.hu

.