A csehek imádják a bűzös fagyijukat

2016.08.09. 19:15

Egyre jobban ízlik a vásárlóknak, a külföldieknek is.

Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.

"Saját fagylaltot szerettünk volna gyártani, és mivel Losticében (Olmützhöz közeli kisváros) vagyunk, úgy gondoltuk, hogy egy olmützi sajt ízű fagyit is készítünk. Ezzel a specialitással szerettük volna felhívni a figyelmet termékeinkre" - mondta Roman Cincara, a szokatlan ízű fagylaltot gyártó és forgalmazó üzem tulajdonosa a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap regionális kiadásának.

Az olmützi sajt ízű fagylaltot első ízben egy helyi cukrászdában tesztelték. A "büdös fagyi" az első napokban nagyjából a vendégek felének ízlett, a másik felének nem. Később azonban, amikor a termék híre elterjedt, nagyon megugrott iránta az érdeklődés, s ezért a tulajdonos a fagylalt receptjét azonnal levédette.

A csehek körében évtizedek óta nagyon kedvelt olmützi sajt nagyjából a fagylalt egyharmadát alkotja. "Jelenleg ez a fagyi cukrászdánk és az üzem legnépszerűbb terméke. A külföldi turisták is úgy viszik, mintha ingyen lenne" - mesélte Roman Cincara.

Az olmützi sajt az egyetlen olyan eredeti cseh-morva sajt, amely nemzetközileg is védettséget élvez. Az Európai Unió 2010-ben vette fel a védett regionális élelmiszerek listájára.

A sajátos ízű és szagú sajt története a 15. századba nyúlik vissza, amikor az egész közép-morvaországi régió közkedvelt terméke volt. Mára csak a mintegy háromezer lakosú Losticében gyártják. Alapvetően a büdös sajtnak köszönhető, hogy a kisvárost évente hazai és külföldi turisták ezrei keresik fel.

.