A Kliknek megint reagálnia kellett

2016.08.09. 15:43

A PM szóvivője szerint a fenntartó tanárokat vegzált.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) "ismételten visszautasít minden olyan vádaskodást, hogy pedagógusokat vegzál vagy félemlít meg vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel".

Az intézményfenntartó az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivőjének hétfői nyilatkozatára reagált. Tordai Bence azt mondta, hogy szerintük az elmúlt időszakban tartott pedagógustüntetéseken részt vevő tanárokat és iskolákat több esetben is "vegzálta" a Klik.

Illusztráció. Tanári a pedagógussztrájk idején. Fotó: Vajda János (MTI)

A szervezet közleményében hangsúlyozták, hogy az ellenzéki párt sajtóban megjelent nyilatkozata félrevezető, és arról árulkodik, hogy a PM nincs tisztában az ellenőrzés fogalmával.

A fenntartó nem gyakorol hatósági jogköröket. Működéssel kapcsolatos hatósági ellenőrzést az állami fenntartású intézményekben a kormányhivatal hajthat végre, a pedagógiai munka felügyeleti ellenőrzését pedig az Oktatási Hivatal végezheti - írták.

A Klik az ellenőrzési tervében szereplő vizsgálatokat, valamint a hozzá érkező bejelentések alapján a törvényességi ellenőrzéseket folytatja le.

"Ezeknek az ellenőrzéseknek a szerepét, menetét jogszabály határozza meg, nem pedig valamiféle politikai akarat" - emelték ki, hozzátéve: a PM-nek az idén ellenőrzött tanárok és iskolák listáját érintő közérdekű adatkérésére a határidőt betartva válaszolnak majd.

.