Hirdetés

Vasalján, Rátóton és Hosszúperesztegen is önkéntes mentőcsoport alakult

Vasalján, Rátóton és Hosszúperesztegen is önkéntes mentőcsoport alakult

2016.09.19. 18:36

Sikeresen gyakorlatoztak.

Hirdetés

Szeptember 16-17-én újabb három települési önkéntes mentőcsoport tagjai bizonyították felkészültségüket, és mutatták meg, hogy a hivatásos erők kiérkezéséig önállóan is képesek megkezdeni a védekezési munkát településükön, ha veszély fenyegetné otthonaikat - adta hírül honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szeptember 17-én, szombaton, a kétnapos nemzeti minősítő gyakorlat sikeres teljesítésével tovább Vas megyében az önkéntesekből álló települési mentőszervezetek száma. Ezúttal Vasalján, Rátóton és Hosszúperesztegen alakult újabb önkéntes tagokból álló mentőcsoport.

Mindhárom mentőcsoport alapvetően vízkár-elhárítási feladatok ellátására lett minősítve, így a rendszerbeállító és minősítő gyakorlat során is arról tettek tanúbizonyságot a tagok, hogy végre tudják hajtani azokat a feladatokat, amelyek egy árvíz, villámárvíz, vagy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső esetén adódhatnak, illetve meg tudják kezdeni az ebből adódó kárfelszámolási munkálatokat.

Megmutatták, hogyan tudnak szakszerűen nyúlgátat építeni, ha a lakóházak bevédése válna szükségessé, befogadóhelyet készítettek elő, illetve alakítottak ki az esetleges károsultak részére, ahol ideiglenes biztosítani tudják ideiglenes ellátásukat, továbbá a polgármester vezetésével megszervezték a településre érkező anyagok fogadását, érkezését, felhasználását, koordinálták a védekezési munkafolyamatok irányítását és végrehajtását. Mindemellett a lakosság folyamtatos tájékoztatásáról is gondoskodtak. A feladatok végrehajtását közösségi szolgálatos diákok is segítették.

A sikeres gyakorlat zárásaként a minősítő bizottság javaslatára Vasalján és Rátóton Király Lajos tűzoltó ezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője, míg Hosszúperesztegen Kovács Levente tűzoltó alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője kiállította és átadta a mentőcsoport parancsnokának a minősítő okleveletek.

.