82 éves korában végleg távozott dr. Bajsz István kandidátus, főiskolai tanár, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola Technika Tanszékének alapító tanszékvezetője. Végső búcsúztatása november 25-én volt Szombathelyen a Jáki úti temetőben.

Bajsz István 1935. január 4-én Felsőszölnökön született. Egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végezte, hol 1961-ben okleveles Mg. gépészmérnök végzettséget szerzett. Az egyetem elvégzése után Szombathelyen a Mezőgépgyárban gyártástervezőként dolgozott, majd 1963-tól Körmenden a Felsőfokú Technikum adjunktusaként kapott kinevezést az Alapozó Tárgyak Tanszékén. 1970-től a KATE Körmendi Mezőgazdasági Gépészeti Főiskolai Karán főiskolai docens, 1976-tól tanszékvezető főiskolai tanár. 1971-ben a GATE Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán Mezőgazdasági műszaki doktor fokozatot vehetett át, „Kúpos kötések vizsgálata és alkalmazása” című dolgozatával. Az 1979-ben Körmenden megszűnt főiskola után Szombathelyen, a Főiskola Matematika tanszéken folytatta tanári tevékenységét. 1981-ben Mezőgazdasági tudományok kandidátusa fokozatot ért el.

1983-tól kinevezték a Szombathelyen induló Technika Tanszék vezetőjévé. Az átalakuló közoktatásban a Gyakorlati foglalkozás helyett bevezetésre került a Technika tantárgy, melyre a problémaközpontú szemléletű technika szakos tanárok képzése miatt vált szükségessé. Az újonnan indult Tanszék szervezését nagy szakértelemmel és nagy odaadással szervezte. A tanszék személyi állománya szerves folytatása volt a Körmenden megszűnt agrármérnök képzésnek. Néhány éven belül felépítette a tanárképzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a lehetőségekhez képest megpróbálta a maximumot elérni. Magas szintű munkásságát 1997-ben főiskolai tanári kinevezéssel ismerték el. 2005 januárjában a tanszék oktatójaként vonult nyugállományba. Nyugállományba vonulása után is hétről hétre meglátogatta volt intézményét, tartotta kapcsolatát volt munkatársaival, érdeklődéssel kísérte nyomon a tanszék és az intézmény szakmai helyzetét. Halála előtt még néhány héttel is az intézményben találkozhattunk vele, semmi előjele nem volt a bekövetkezett megváltoztathatatlannak. 

Főiskolai oktatóként ábrázoló geometria, elemi matematika, műszaki ábrázolás, géprendszertan, gépelemek, természettudomány és technika tantárgyakat oktatott. Hallgatók százai ismerhették meg tanári egyéniségét, sajátságos, csak rávalló humorát. Rendkívüli hivatásszeretetét, szakmai munkásságát, diákjainak anekdotikus emlékezete is őrzi.

Tudományos kutatásait és tevékenységeit – elsősorban - a biológiai anyagok fizikai tulajdonságainak vizsgálata, valamint a vezérelt mozgások, mechanizmusok vizsgálata és modellezése témakörében végezte. 1975 és 1979 között a Főiskolai kiadványok szerkesztőbizottságának elnöke. Tagja volt több egyesületnek, többek között az Agricultural Engineering International (nemzetközi tudományos egyesület), és a Gépipari Tudományos Egyesületnek.

Külföldi tanulmányutakon, Berlinben, Drezdán és Harkovban járt, az ottani főiskolákon és egyetemeken. Szakmai munkásságát 7 főiskolai jegyzet, 4 segédlet, 15 géprendszertani tematikus füzet, 7 tudományos kutatási jelentés, 11 folyóirat cikk, 1 oktató videofilm és több konferencia előadás fémjelzi. 

Egy hosszú, kiteljesedett élet ért véget 2016. november 16-án, amikor is dr. Bajsz István váratlanul meghalt. Elment ugyan, de mély nyomokat hagyott a világban és példát, hiszen életútja mindnyájunk számára mintát és reményt jelenthet. Nyugodjék békében!

Egy volt tanítványa és munkatársa

.