Karácsonykor zúzmarától, dértől lesz fehér a táj

2016.12.18. 08:17

Nem lesz fehér karácsony, legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint

Nem lesz fehér karácsony, legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint

Időjárás-előrejelzés december 18-ára
Vasárnap az ország nyugati részében 3-6 fok között, keleten fagypont alatt alakul a hőmérséklet, és a leghidegebb északkeleten lesz.

December 19-ére
Hétfőn már csak hószállingózás várható, majd keddtől megszűnik a csapadék az országban, de ködszitálásra számítani kell, főleg a reggeli órákban zúzmarás köd lehet.

További napok karácsonyig
December 19-étől és a karácsonyi ünnepi időszakban is szélmentes időre lehet számítani, így a légszennyezettség tovább romolhat.

Ónos eső várható 
Ködös, párás időre lehet számítani, éjszakánként akár -10 fokot is mutathatnak a mérők, napközben -1 és +5 fok között, tehát kicsivel fagypont felett alakul majd a hőmérséklet.
Karácsonykor tehát nem várható csapadék a jelenlegi adatok szerint, de vasárnap és hétfőn még igen.

2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró – mondta el Molnár Csilla az Országos Meteorológia Szolgálat adataira hivatkozva. Ahhoz egyébként, hogy Magyarországon fehér karácsonyról lehessen beszélni, összefüggő hótakarónak kell képződni. Az összefüggő hótakaró azt jelenti, hogy 0,5 cm feletti hórétegnek kell lennie, mert ez alatt, csak lepelről beszélhetünk– tette hozzá az M1 meteorológusa.

.