Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

2015.06.09. 20:25

20 állomás, 42 tábla és 10 indiánszökdelés az erdő közepén.

A Soproni-hegység (az Alpok legkeletibb nyúlványa) délről és nyugatról öleli a várost. Legmagasabb pontja az 559 méteres Magasbérc. E terület számos lehetőséget kínál a pihenni, kirándulni vagy sportolni vágyóknak egyaránt, hiszen összesen 7 tó, 20 patak, 40-nél több forrás 6 kilátó és számos túraútvonal vagy tanösvény áll a természet kedvelőinek rendelkezésére.

Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

Valamint szintén ide sorolható a 2009-ben felújított erdei tornapálya is, mely 20 állomásával kiváló helyszínt biztosít a mozgásra. Az erdőn keresztülkacskaringózó hol emelkedő, hol ereszkedő pálya 2,4 kilométer hosszú, s 42 táblája három különböző erőnléti csoportnak mutat be tornagyakorlatokat.

Gyorsinfó:
Név: Erdei tornapálya
Cím (kiindulási pont): 9400 Sopron, Várisi út 1. (buszmegálló)
Állomások száma: 20
Elérhetőség: -
Nyitva tartás: egész évben
Ennyi idő kell a megtekintéséhez: 1-1,5 óra

Mindegyik állomás más és más, van, ahol különböző eszközök (Pl.: fából faragott pad, emelgetni való rönkök, átugrani való homokozó vagy felhúzódzkodásra alkalmas vasrúd), van, ahol csak végrehajtandó gyakorlatok várják a kirándulót. Számítsunk sétára, karkörzésre, ugrásra és akár indiánszökdelésre is. A nehézségi fokozatokat A, B és C pontok jelölik, így könnyű követni a ránk vonatkozó utasítást.

Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

A pálya egészét nappal tudjuk teljesíteni, de a felújításnak köszönhetően egy részen akár éjszaka is gyakorlatozhatunk, az Ojtózi fasor (az ösvény utolsó negyede) ugyanis kivilágított. Eltévedni valószínűleg nem fogunk, az egyes állomások közti távolság nem túl hosszú, így könnyen elláthatunk a következő tábláig, ráadásul az esetleges elágazódásoknál nyilak segítenek a tájékozódásban.

Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

Ha túlteng bennünk az energia, és a pálya teljesítése előtt szeretnénk bemelegíteni, akkor felsétálhatunk gyalog is (bár ez elsősorban helyieknek ajánlott, ugyanis a belvárostól minimum fél óra az út, ha célirányosan megyünk). De a Lővér szálló előtti buszmegállónál (mely a tornaút kiindulópontja) ingyen parkolhatunk, illetve szintén feljuthatunk az 1-es vagy 2-es helyi járatos busszal, mindkettőnek ez a megálló a végállomása.

Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

A pálya teljesítése gyakorlatokkal együtt körülbelül 1,5 óra, de természetesen, ha csak végig szeretnénk sétálni rajta azt is megtehetjük, de így is azért 1 órát szánjunk rá, hátha kedvet kapunk az egyik erdei padon való ücsörgéshez, s gyönyörködnénk a természet csodáiban.

Mozgástipp: az erdei tornapálya Sopronban

Galéria

.